Zupa krem z marchwi z komosą ryżową
Czy wyobrażasz sobie, że można zjeść zupę z marchewki? Ale nie tak leczniczo w formie marchwianki 😉 Tylko tak ze smakiem, bez żadnych dolegliwości, a dla zdrowotności. Pomysł na taki krem podrzuciła mi nasza czytelniczka Anielka. Nie pamiętam dokładnie jakie były składniki w zupie Anielki i nie o to chodzi. Chodzi o pomysł, że można zrobić zupę krem z marchewki. I oto, co wyszło: pyszności!
Zupa krem z marchwi z komosą ryżową dla 1 osoby:
- 500 ml wody
- 3 łyżki suchej komosy ryżowej
- 1 cm imbiru
- 0,5 pietruszki
- 10 cm pora
- 0,5 łyżeczki curry
- 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 szczypty dobrej soli
- 3 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka listków świeżego oregano albo bazylii
- kilkanaście nerkowców
Zagotuj wodę i wrzuć do niej przyprawy, wypłukaną komosę i warzywa pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, nerkowców i łodygi selera. Gotuj z przyprawami 15 minut. Nerkowce posiekaj z ziołami. Seler naciowy pokrój na plasterki.
Wyłącz gaz, dodaj czosnek i ostrożnie zmiksuj potrawę na gładki krem. Zupę wlej do miski, dodaj seler, posyp posiekanymi orzechami i gotowe. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolej wody.
Zupa krem z marchwi z komosą ryżową
Zupa krem z marchwi z komosą ryżową
UWAGA!
Zupa krem z marchwi z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.
Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłaś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.
ZAPRASZAMY!
Na początku obawiałam się jak dużo niezdrowych rzeczy znajdę jeszcze w mojej kuchni. Dzięki uczestnictwu w Waszym wyzwaniu razem z partnerem jemy teraz więcej warzyw, synka stale ciężko przekonać. Lekkostrawne obiady cieszą się popularnością 🙂
Podobało mi się wszystko, ale najbardziej wspólne gotowanie - chętnie uczę się od innych i korzystam ze sprawdzonych przepisów 🙂 Takie zmiany w kuchni polecam każdemu ze względu na to jak człowiek dobrze się czuje po zjedzeniu zdrowych potraw - to po prostu działa.
Nie bójmy się gotować zdrowo, zajmuje to o wiele mniej czasu niż tradycyjne gotowanie - jest to wielkim plusem dla każdej mamy.
Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„Jaglany Detoks
brama do
zdrowego odżywiania”
A w nim:
1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?