Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

Czy wyobrażasz sobie, że można zjeść zupę z marchewki? Ale nie tak leczniczo w formie marchwianki 😉 Tylko tak ze smakiem, bez żadnych dolegliwości, a dla zdrowotności. Pomysł na taki krem podrzuciła mi nasza czytelniczka Anielka. Nie pamiętam dokładnie jakie były składniki w zupie Anielki i nie o to chodzi. Chodzi o pomysł, że można zrobić zupę krem z marchewki. I oto, co wyszło: pyszności!

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową dla 1 osoby:

  • 500 ml wody
  • 3 łyżki suchej komosy ryżowej
  • 1 cm imbiru
  • 0,5 pietruszki
  • 10 cm pora
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 2 szczypty dobrej soli
  • 3 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kilka listków świeżego oregano albo bazylii
  • kilkanaście nerkowców

Zagotuj wodę i wrzuć do niej przyprawy, wypłukaną komosę i warzywa pokrojone jakkolwiek, oprócz czosnku, nerkowców i łodygi selera. Gotuj z przyprawami 15 minut. Nerkowce posiekaj z ziołami. Seler naciowy pokrój na plasterki.

Wyłącz gaz, dodaj czosnek i ostrożnie zmiksuj potrawę na gładki krem. Zupę wlej do miski, dodaj seler, posyp posiekanymi orzechami i gotowe. Gdyby zupa okazała się zbyt gęsta dolej wody.

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową

UWAGA!

Zupa krem z marchwi z komosą ryżową doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłaś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Na początku obawiałam się jak dużo niezdrowych rzeczy znajdę jeszcze w mojej kuchni. Dzięki uczestnictwu w Waszym wyzwaniu razem z partnerem jemy teraz więcej warzyw, synka stale ciężko przekonać. Lekkostrawne obiady cieszą się popularnością 🙂

Podobało mi się wszystko, ale najbardziej wspólne gotowanie - chętnie uczę się od innych i korzystam ze sprawdzonych przepisów 🙂 Takie zmiany w kuchni polecam każdemu ze względu na to jak człowiek dobrze się czuje po zjedzeniu zdrowych potraw - to po prostu działa.

Nie bójmy się gotować zdrowo, zajmuje to o wiele mniej czasu niż tradycyjne gotowanie - jest to wielkim plusem dla każdej mamy.

Angelika Drożdżyńska

Dlaczego warto jeść komosę ryżową?
 

Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, które nie są syntetyzowane w organizmie i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Wzmacnia cały organizm, wspomaga system odpornościowy, pobudza i rozgrzewa, ma dobroczynne działanie na układ sercowo-naczyniowy, wzmacnia nerki, chroni wątrobę, oczyszcza szczególnie jelito grube z toksyn. Zawarty w niej błonnik obniża poziom glukozy we krwi, przeciwdziała zaparciom. Komosa jest źródłem witamin A i E, witamin z grupy B, kwasu foliowego, zawiera składniki mineralne, jak żelazo, potas, sód, cynk, fosfor, wapń (wapnia ma więcej niż mleko krowie). Może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, przeciwwirusowe. Jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega 3. Ma niski indeks glikemiczny (IG=35). Sprzyja budowaniu mięśni. 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z marchwi z komosą ryżową
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie