Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa pomidorowa z topinamburem

Zupa pomidorowa z topinamburem

Tatiana Jaworska on 11 stycznia 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa, Żywienie dzieci

Kiedy byłam małą dziewczynką marzyłam, aby mieć olbrzymie ziarna słonecznika, by nie musieć ich ciągle łuskać. Nawet wyobrażałam sobie, że mam tak wielkie ziarno, że jest w nim mój pokój, a ja obgryzam ściany 😉 Prędzej czy później marzenia się spełniają 🙂

Może nie w takiej skali, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma 🙂

Topinambur to słonecznik bulwiasty. Jak go użyć nie każdy wie. Taka zupa jest jedną z propozycji, jak go wykorzystać. Najsmaczniejszy jest na surowo. Można użyć go na przykład do surówki. U nas rośnie on w ogródku, ale w sklepach również można go już całkiem często znaleźć. Warto go jeść, warto.

Składniki na zupę pomidorową z topinamburem dla 2-3 osób:

  • 600 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • szczypta słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
  • 400 ml przecieru pomidorowego passaty
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka bulw topinamburu lub kawałek białej rzodkwi
  • 2 szczypty zdrowej soli (dodaj na koniec)
  • garść świeżej bazylii lub oregano
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Zagotuj wodę i włóż pokrojone warzywa wraz z przyprawami. Gotuj około 5 minut. Po tym dodaj przecier pomidorowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksuj i zagotuj. Sól daj na koniec, jeśli czujesz potrzebę. Olej pomiń będąc na diecie warzywno-owocowej.

Zupę przelej do misek, posyp pokrojonym w kostkę topinamburem lub białą rzodkwiąbazylią lub oregano i gotowe.

Zupa pomidorowa z topinamburem

Zupa pomidorowa z topinamburem

Zupa pomidorowa z topinamburem

Zupa pomidorowa z topinamburem

Dlaczego warto jeść <strong>topinambur</strong>? Dlaczego warto jeść topinambur?

Bulwy topinambura zawierają w swoim składzie inulinę – rodzaj prebiotyku. Mikroflora bakteryjna obecna w jelicie grubym rozkłada inulinę na kwasy organiczne: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które obniżając Ph jelita zapobiegają powstawaniu w nim chorobotwórczych bakterii i grzybów. Ponadto jest bogatym źródłem witamin B i K oraz mikroelementów, takich jak: sód, wapń, potas, magnez oraz jod.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa pomidorowa z topinamburem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie