Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa warzywna z dorszem

Zupa warzywna z dorszem

Tatiana Jaworska on 2 kwietnia 2020 - 06:00 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa, Żywienie dzieci

Dziko rosnące ryby morskie są świetnym źródłem niezbędnych kwasów OMEGA3 (EPA, DHA). Tylko jak je przygotować, aby były smaczne i nie straciły swoich cennych właściwości?

Kwasy tłuszczowe OMEGA3 należą do grupy niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są bardzo wrażliwe na utlenianie. Pod wpływem tlenu i wysokiej temperatury bardzo łatwo tracą prozdrowotne właściwości a nawet stają się toksyczne.

Jak zatem w domowych warunkach je przygotowywać? Świetnym sposobem będzie przygotowanie zupy, niższa w porównaniu do pieczenia temperatura i krótki czas obróbki minimalizują ewentualne straty składników odżywczych.

Składniki na zupę warzywną z dorszem dla 2. osób:

  • 2 szklanki wody
  • mała pietruszka
  • około 5 cm pora
  • 2 liście laurowe
  • 3 szczypty czarnego pieprzu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli
  • około 300 g polędwicy dorsza
  • 0,5 papryki czerwonej świeżej
  • mała cukinia (około 100 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka listków kolendry

Do wrzątku daj pokrojoną na małą kostkę włoszczyznę i przyprawy. Gotuj 20 minut. W międzyczasie upewnij się, że w rybie nie ma żadnej ości.

Następnie dodaj rybę (dorsz, ale może też być morszczuk), pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w półplasterki cukinię (nie obieraj) oraz liście kolendry i gotuj na bardzo małym ogniu 7 minut od zagotowania.

Na koniec dodaj oliwę i delikatnie zamieszaj, nie gotuj. Wlej zupę na talerz, posyp świeżymi listkami kolendry i gotowe.

Możesz zabielić mlekiem z nerkowców (nie gotuj, bo się zważy) lub kokosowym (możesz zagotować).

Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.


 

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie