Sprawdź konkurs!
/ Wegetariańskie / Zupa z pieczarek i soczewicy a’la flaczki

Zupa z pieczarek i soczewicy a’la flaczki

Tatiana Jaworska on 30 kwietnia 2020 - 06:00 in Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa, Żywienie dzieci

Flaczki w klasycznym wydaniu z uwagi na składnik, z którego powstają dzielą ludzi na dwie grupy – kochających oraz omijających je z daleka. Można jednak zrezygnować z kontrowersyjnego składnika i przyrządzić je w wersji wegańskiej – dobrze doprawione zaskoczą niejednego sceptyka 🙂

Najczęściej wegańskie flaczki robi się z boczniaków, konsystencją i strukturą bardzo przypominają swój mięsny odpowiednik. My poszliśmy krok dalej i przygotowaliśmy je z pieczarek i wzbogaciliśmy soczewicą.

Składniki na zupę z pieczarek i soczewicy a’la flaczki dla 2. osób:

  • około 3 szklanki wody
  • 2 sztuki (około 200 g) dużych pieczarek – tych do faszerowania
  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • kawałek zielonej części pora
  • 8 łyżek soczewicy zielonej
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 szczypty pieprzu (ile lubisz)
  • 0,5 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 1 łyżeczka dobrej soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • starte 0,5 gałki muszkatołowej
  • 6 łyżek oliwy z oliwek

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i nóżki od pieczarek pokrój w małą kostkę, pora w krążki. Z pieczarek pozbądź się czarnych blaszek (łyżeczką) i pokrój pieczarki na cienkie paski. Kaszę i soczewicę dokładnie wypłucz.

Wszystko wraz z przyprawami (bez oliwy i gałki muszkatołowej) daj do garnka z wrzątkiem i gotuj na małym ogniu 15 minut. Wyłącz gaz, dodaj oliwę oraz gałkę muszkatołową i gotowe.

Dlaczego warto dodać soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.

2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.

3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.

4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.

5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Your browser does not support iframes.


0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *