Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Tatiana Jaworska on 21 kwietnia 2017 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Pasta czekoladowa z ciecierzycy. Smakołyki ze zdrowych składników to prawdziwy skarb. W ciecierzycy jest mnóstwo białka, błonnika, mikroelementów. A składnik towarzyszący w postaci daktyli powoduje, że jest ona jeszcze zdrowsza. No nic tylko ją jeść.

To prawda, że daktyle są kaloryczne, ale przecież nikt nie zjada takiej porcji pasty na raz. Poza tym dzieciom przyda się w sam raz do biegania za piłką po całym domu.

Składniki na pastę czekoladową z ciecierzycy:

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy
  • 3 łyżki orzechów laskowych lub ziemnych
  • 1 szklanka suszonych daktyli bez konserwantów
  • 3-4 łyżki kakao – zależy ile lubisz
  • mleko roślinne wedle potrzeby lub woda od moczenia daktyli

Ciecierzycę namocz w dużej ilości wody przez noc. Następnego dnia ją wypłucz i ugotuj w następujący sposób:

  • zagotuj ciecierzycę
  • wypłucz
  • zalej świeżym wrzątkiem
  • gotuj 45 minut.

Daktyle poprzekrawaj na pół upewniając się nie trafiła się żadna pestka, zalej wrzątkiem, a po 10 minutach wodę odlej do innej szklanki – może się przyda.

Kolejność miksowania dobrym blenderem:

Najpierw zmiksuj daktyle, następnie dorzuć orzechy i kakao, a na koniec dodaj przestudzoną ciecierzycęGęstość pasty modyfikuj za pomocą mleka roślinnego lub wody odlanej z moczenia daktyli.

Jeśli masz bardzo dobry blender miksuj wszystko na raz.

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Pasta czekoladowa z ciecierzycy

Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku do 5 dni.

Dlaczego warto jeść <strong>ciecierzycę?</strong> Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga przeciwdziałać miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

A dlaczego warto jeść <strong>daktyle?</strong> A dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle to owoce bogate w cukry proste, które są źródłem energii niezbędnej do wykonywania aktywności fizycznej. Zawierają glikogen, kwas foliowy, witaminy C, A, B3, E, K, wapń, magnez, potas, żelazo, cynk. Zapobiegają miażdżycy, pomagają w walce z zaparciami, łagodzą objawy menopauzy. Działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, a dzięki potasowi pozwalają utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi. 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta czekoladowa z ciecierzycy
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 21 kwietnia 2017

    Brzmi intrygująco i wygląda bardzo apetycznie. Trzeba wypróbować 🙂

    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.