Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Tatiana Jaworska on 4 stycznia 2015 - 20:44 in Bezglutenowe, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pasztet z soczewicy. Kilka dni temu, będąc u mamy zauważyłam piękne naczynie. Z zachwytem stwierdziłam: idealne do pasztetu! Na co mama powiedziała: trzymaj! Wypożyczyłam je więc i postanowiłam, że jak tylko znajdę chwilkę, zrobię pasztet, ale taki bez mięsa. Aby było lżej po świętach 😉 Postanowiłam, że będzie z soczewicy. Jego skład to samo zdrowie!

Jest bardzo zdrowy i w smaku bardzo dobry. Tak naprawdę to smakuje jak klasyczny z mięsa, tylko jakby mniej treściwie, do kolejnej kanapki ma się ochotę ukroić grubszy plasterek. Doskonale smakuje na liściu sałaty, z ogórkiem kiszonym.

Składniki na pasztet z soczewicy:

  • 2 szklanki soczewicy pomarańczowej
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki płatków owsianych (na przykład bezglutenowe)
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, pieprz, sól morska
  • 4-5 łyżek sosu sojowego

Soczewicę ugotuj w 2 szklankach wody. Gotuj około 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła zaś woda odparowała i zupełnie się rozpadła.

Pokrojoną cebulę i pieczarki delikatnie podsmaż do miękkości. Z pieczarek wypłynie woda, ale nie musisz jej całej odparowywać. Dorzuć płatki owsiane i poczekaj, aż wchłoną wodę z pieczarek.

Połącz składniki, dopraw startą w 1/4 gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem, solą i sosem sojowym. Dodaj zmiażdżony czosnek i zblenduj. Przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika.

Piecz 30 minut. Jeśli nie masz papieru, wysmaruj foremkę olejem i delikatnie posyp bułką tartą.

Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy

Dlaczego warto jeść <strong>soczewicę</strong>? Dlaczego warto jeść soczewicę?

Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
Opublikowany w
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Comments are disabled
12 Komentarze
  • 9 stycznia 2015

    Mam pytanie czy pasztecie z soczewicy można zrezygnować z pieczarek bądź je czymś zastąpić?

    Monika
    • 9 stycznia 2015

      Moniko, możesz zamienić na 20 dkg mięsa albo na 2 marchewki + 2 cebule zamiast jednej + seler. Rezygnując z pieczarek i nie dając nic w zamian, pasztet może wyjść lekko – jak by to ująć – mączny ze względu na konsystencję soczewicy, choć w smaku na pewno wciąż bardzo smaczny.

      Tatiana Jaworska
      • 10 stycznia 2015

        Dzięki Tatiana, szczerze mówiąc myślałam o marchewce ale nie byłam pewna 🙂 Kupiłam dziś soczewicę i zobaczymy co mi wyjdzie ….

        Monika
        • 15 stycznia 2015

          Pasztet jest już na ukończeniu i wszystkim bardzo smakuje, dlatego dzięki za fajny przepis. Ostatecznie zamiast grzybów dodałam 1 cebulę, 4 marchewki i 2 pietruszki.

          Monika
          • 15 stycznia 2015

            Świetny pomysł! Naprawdę bardzo mnie cieszy, że Wam posmakował 🙂

            Tatiana Jaworska
  • 10 lutego 2015

    Wypróbowałam. Jest faktycznie bardzo smaczny. Nie sądziłam, że bezmięsny pasztet może być dobry. Pozdrawiam.

    Ania
    • 15 lutego 2015

      Dziękuję Aniu za odwiedzenie bloga. Zapraszam 🙂

      Tatiana Jaworska
      • 7 marca 2016

        Witam:) pasztecik wyszedł zaskakująco pyszny,nawet mój mąż mięśożerca,chwalił i zajadał.
        Dziękuję ,pozdrawiam i gratuluję świetnego bloga:)

        • 8 marca 2016

          Bardzo się cieszę. Ja również kiedyś tylko pasztet mięsny lubiłam. Do czasu aż zrobiłam sama bezmięsny 🙂
          Witaj na naszym blogu Becia!
          Dziękujemy i pozdrawiamy 🙂

          Tatiana Jaworska
  • 8 marca 2016

    Witam, czy mogę zamiast soczewicy użyć ciecierzycy albo pół na pół?

    judyta
    • 8 marca 2016

      Obawiam się, że sama ciecierzyca nie za bardzo poskleja składniki tak, jak soczewica. Spróbuj pół na pół 🙂
      Witaj na naszym blogu!

      Tatiana Jaworska
      • 8 marca 2016

        Dziękuję za radę 🙂 Również witam serdecznie 🙂

        judyta

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.