Sprawdź konkurs!
/ Wegetariańskie / Prosty krupnik

Prosty krupnik

Tatiana Jaworska on 16 marca 2016 - 06:00 in Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

W naszej kuchni często sięgam do tradycji choć nieco zmieniam tradycyjną konwencję zgodnie potrzebami mojej rodziny. Taki krupnik, na przykład, w tradycyjnej kuchni polskiej gotuje się na kościach, z dodatkiem grzybów. Reszta składników jest podobna do tych, które ja używam, tylko w innych proporcjach. Ja do krupniku nie dodaję grzybów, ponieważ mogłyby być zbyt ciężkie dla dzieci, a one zjadają po dwa talerze zupy na raz. Nie gotuję również go na kościach. Mój prosty krupnik jest pożywny, bogaty w składniki odżywcze (jak każda nasza zupa) i przepadamy za nim. A ponieważ kasza pęcznieje w przewodzie pokarmowym, długo po takiej zupie czujemy sytość. 🙂

Składniki na pyszny, prosty krupnik:

  • 4 litry wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka lubczyku
  • 2 liście laurowe
  • 3 duże marchewki
  • 0,5 selera
  • 3 pietruszki
  • 0,5 pora
  • 4 cebule
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej grubej
  • 80 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki soli kamiennej
  • 3 łyżki oleju lnianego zimnotłoczonego

Zagotować wodę i dodać kurkumę, lubczyk, liście laurowe oraz pokrojone w kostkę warzywa (oprócz ziemniaków) i ziele angielskie. Gotować 30 minut od zagotowania.

Dodać opłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniakisól. Gotować 10 minut od zagotowania. Wyłączyć gaz, dodać olej lniany i po kolejnych 10 minutach zupa jest gotowa do spożycia. Smacznego 🙂

Ale krótki przepis 😉

Porcja dla 4 osób na 2 dni.

Prosty krupnik

Prosty krupnik

Prosty krupnik

Prosty krupnik

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną? Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?
Kasza ta, jak wiele innych kasz zawiera błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego, czyści jelito grube, od którego zależy nasza odporność na choroby. Pomaga w pozbywaniu się cholesterolu, który zostaje wydalony wraz z kałem i kwasami żółciowymi. W związku z tym, że w jelicie zaczyna się nasza odporność, to kasza ta ma w efekcie działanie przeciwalergiczne, przeciwrakowe, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, wspomagające odporność.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty krupnik
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Comments are disabled
7 Komentarze
  • 16 marca 2016

    Kocham krupnik 🙂 Pamiętam jego smak, gdy gotowała go moja Babcia 🙂 Co prawda był na mięsie, ale myślę że to nie jest wyznacznik dobrego smaku 😉 Jeszcze tylko dla wielbicieli 5-ciu przemian odpowiednia kolejność i można wcinać… o! już wiem co zrobić na weekend! 😀

    Beata
  • 17 marca 2016

    Właśnie gotuję, po raz pierwszy bezmięsny ?

    • 17 marca 2016

      I jak, i jak? 🙂

      Tatiana Jaworska
      • 18 marca 2016

        Tak jak przed postem prawie nie soliłam potraw, wolałam wszystko takie łagodne, tak teraz zmienił mi się smak. … Po ugotowaniu dodałam 3 łyżki sosu sojowego i łyżeczkę ajwaru. No i pycha ☺

        • 18 marca 2016

          Ja w sumie mało solę, więc może dla Ciebie to po prostu za mało 🙂 Ale bardzo się cieszę, że krupnik smakował 🙂

          Tatiana Jaworska
  • 18 marca 2016

    Zaraz zabieram się za gotowanie krupniku. Zawsze gotuję na kości wieprzowej albo na skrzydełkach ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego 🙂 Ciekawe czy nam będzie smakować.

    • 18 marca 2016

      Idź na całość i daj znać, jak poszło 🙂
      Witaj na naszym blogu!

      Tatiana Jaworska
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.