Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Ratatouille czyli ratatuj

Ratatouille czyli ratatuj

Ratatuj
Tatiana Jaworska on 29 lipca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Colo vada, Obiad, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

W drodze do Francji przypominaliśmy sobie wszystkie filmy kojarzące się z tym krajem. Ostatnio oglądaliśmy “Magię w blasku księżyca” Woodego Allena. A dzieci, jak to dzieci wołają: “Ratatuj”! A że w podróży dużo się mówi o tym, co by się zjadło (bo akurat wtedy repertuar jest mocno ograniczony) wspomnieliśmy potrawę, którą Remy w tym filmie zachwycił krytyka kulinarnego. Przypominała mu smak dzieciństwa… to było ratatouille!

Ugotowanie tego warzywnego francuskiego przysmaku chodziło mi po głowie od dłuższego czasu, a gdzież jest lepsze miejsce na jego ugotowanie jak nie we Francji? Właśnie! Na lokalnym targu kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za gotowanie.

Potrzebne składniki na ratatuj to tylko:

  • 1 bakłażan
  • 3 małe cukinie lub jedna duża (może być kabaczek) 
  • 3 pomidory
  • 1 duża czerwona lub żółta papryka
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub bazylii
  • sól himalajska
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Ratatuj

Ratatuj

Przygotować warzywa. Bakłażan pokroić w plastry nasolić i odstawić na 30 minut po czym wypłukać. Cukinie pokroić w plastry. Pomidory pozbawić skóry i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić na półplasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Wcześniejsze nasolenie pokrojonego bakłażana i wypłukanie spowoduje, że będzie miał delikatny, słodki smak.

Przygotowane warzywa do garnka należy dodawać stopniowo, zaczynając od najtwardszych, dzięki temu po zakończeniu gotowania wszystkie będą miały idealną konsystencję.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i podsmażyć 30 sekund. Dodać cebulę posypać solą i ją zeszklić. Następnie dodać bakłażan, zamieszać i przykryć pokrywką.

Ratatuj

Ratatuj

Po 3 minutach dodać paprykę, zamieszać i przykryć. Po kolejnych 3 minutach dodać pomidory oraz zioła, zamieszać i przykryć.

Ratatuj

Ratatuj

Po 3 minutach dodać cukinie oraz ketchup, zamieszać i przykryć.

Ratatuj

Ratatuj

Po kolejnych 5 minutach potrawa jest gotowa.

Ratatuj

Ratatuj

Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Ratatouille czyli ratatuj
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.