Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Sałatka śledziowa z burakami

Sałatka śledziowa z burakami

Tatiana Jaworska on 27 marca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Potrawy wielkanocne, Sałatka, Zdrowe odżywianie, Dieta

Michała Tata zawsze lubił, gdy przygotowywałam matjasy z cebulką. Zazwyczaj znikały dzień przez Wielkanocą 🙂

Buraki staramy się jeść bardzo często. Jest to albo zupa buraczkowa albo buraki w sałatce z fetą, albo jarzynka do obiadu. Postanowiłam dla odmiany dodać je do sałatki z matjasami.

Składniki na sałatkę śledziową z burakami:

  • 300 g matjasów
  • 2 małe buraki
  • 1 cebulka
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Cebulkę pokrój w pióra, buraki w kostkę, wypłukane w wodzie matiasy pokrój w paski.

Składniki połącz, polej olejem i smacznego 🙂

Porcja dla 4 osób na raz.

IMG_0783_logo

Dlaczego warto jeść <strong>buraki</strong>? Dlaczego warto jeść buraki?

Burak wzmacnia serce, uspokaja ducha, poprawia krążenie, oczyszcza krew, korzystnie wpływa na wątrobę, działa przeciwnowotworowo, pomaga w menstruacji. Jest bogaty w składniki mineralne takie jak krzem, wapń, potas, fosfor, żelazo, kwas foliowy, magnez, kobalt, a także witaminy A, C, B1. Regularne jego spożywanie wzmacnia układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Wzmacnia odporność i pomaga w rekonwalescencji po przebytych chorobach.

 

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Sałatka śledziowa z burakami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 30 kwietnia 2015

    Nigdy nie lubiłam buraków, ale moje dzieci uwielbiają. Postanowiłam zrobić im niespodziankę i skorzystałam z pomysłu na tą sałatkę. Szczerze mówiąc, nie sądziłam, że buraki mogą tak rewelacyjnie smakować. Z dnia na dzień je polubiłam, a sałatkę robię na każdą możliwą okazję, polecam i dziękuję za tak prosty przepis. 🙂

    Katarzyna
    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Katarzyno, strasznie się cieszę, że stałaś się fanką mojej sałatki – buraki są bardzo zdrowe 🙂
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 10 grudnia 2015

    Buraków nie gotujemy wcześniej?

    Marta
    Odpowiedz
    • 10 grudnia 2015

      Ja akurat nie gotuję. Staram się je w miarę drobno pokroić. Po ugotowaniu mają nieco inny smak i dlatego warto popróbować, jak bardziej smakuje 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.