Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Rewelacyjna domowa chałwa sezamowa

Rewelacyjna domowa chałwa sezamowa

Tatiana Jaworska on 17 grudnia 2014 - 22:47 in Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Chałwa sezamowa – cóż to za wspaniały, zdrowy słodycz! Ja bardzo lubię chałwę, choć widząc, jak wiele niepotrzebnych dodatków posiada ta ze sklepu, pokusiłam się o zrobienie tego smakołyku samodzielnie. Łatwizna:-)

Składniki na rewelacyjną domową chałwę sezamową:

  • 20 dkg sezamu
  • kilka łyżek płynnego miodu (zależy jak słodką chałwę lubisz)
  • ulubione bakalie

Sezam delikatnie upraż na suchej patelni. Delikatnie, czyli tak, aby ziarna nie stały się brązowe, bo chałwa będzie gorzka. Gdy ziarna ostygną zmiel je w młynku do kawy lub w blenderze.

KLIKNIJ TUTAJ, jeżeli chcesz dowiedzieć się jaki blender wybrałam i dlaczego 🙂

Zmielone nasionka połącz z miodem – wystarczy wymieszać łyżką. Im więcej dodasz miodu tym chałwa będzie bardziej elastyczna no i słodka. Jeśli chcesz, możesz dodać na przykład nasiona słonecznika, pestki dyni lub orzechy.

Gotową masę włóż albo do silikonowych foremek na babeczki, albo zawiń w folię aluminiową i wstaw na kilka godzin do lodówki. Jeśli Ci się spieszy, wstaw na 30 minut do zamrażarki. Po schłodzeniu potnij na kawałki ostrym nożem. Możesz też jeszcze nie schłodzoną masę uformować w kulki.

IMG_6961_logo

IMG_6659_logo_1

Dlaczego warto spożywać sezam?
Sezam wzmacnia wątrobę i nerki, posiada ogólne właściwości łagodzące, działa jako środek ogólnie wzmacniający. Przynosi ulgę w reumatyzmie, zaparciach, suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, dzwonieniu w uszach, bólu dolnej części pleców. Wspiera Cię, gdy masz słabe kolana, zesztywniałe stawy, skurcze nerwowe, bóle głowy, przy niedoborze pokarmu u matek karmiących, zawrotach głowy. Wspaniały, prawda? Składniki odżywcze zawarte w sezamie to błonnik, białko, witamina E, B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, potas, fosfor, żelazo, magnez, cynk, miedź.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Rewelacyjna domowa chałwa sezamowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 23 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 10 lutego 2015

    Tatiana, fajnie że można zrobić chałwę samemu w domu bo bardzo ją lubię. Mam nawet wrażenie, że wychodzi taniej niż ze sklepu a przede wszystkim jest zdrowa. Ja dodałam podprażone pestki dyni.

    Kasia
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2015

      Dziękuję Kasiu za odwiedzenie bloga. Pestki dyni do chałwy – mniam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 18 kwietnia 2016

    NIE MIELCIE SEZAMU W MŁYNKU DO KAWY! Sezam jest tłusty więc tak zaklei żarna, że masz roboty co najmniej na godzinę, żeby je oczyścić. Nie wiem jak w młynku udarowym, ale coś czuję, że też nie będzie to dobre. Najlepszy jest blender, a i to się zakleja.

    kierowca
    Odpowiedz
    • 18 kwietnia 2016

      Masz rację, młynek żarnowy raczej się do tego nie nadaje. My mielimy w zwykłym młynku (nie żarnowy) w którym są dwa wirujące ostrza, sprawuje się rewelacyjnie. W blenderze również jest ok.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 21 kwietnia 2016

        Mam sezam niełuskany. Może być?

        Barbara
        Odpowiedz
        • 21 kwietnia 2016

          Nie za bardzo. Łuski powodują, że nie chce się sklejać. Ale może to też zależeć od wydajności blendera. Może spróbowałabyś pół na pół z łuskanym?

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 2 października 2016

            Dziękuję za odpowiedź. Zrobiłam z nieluskanego i jest ok. Ale spróbuję pół na pół, a następnie z samego luskanego. Dzięki Tatiana za ten przepis. Uwielbiam chalwe ?

            Barbara
            Odpowiedz
  • 10 kwietnia 2017

    Super przepis, na pewno wypróbuję 🙂 A sezam jest przede wszystkim bardzo dobrym źródłem wapnia, o czym nie wszyscy wiedzą 🙂
    pozdrawiam

    Marzena
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie