Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Kalafior z sosem z dyni i soczewicy

Kalafior z sosem z dyni i soczewicy

Pamiętam, gdy kilka lat temu po raz pierwszy posmakowaliśmy kalafiora przygotowanego na parze – to było coś niesamowitego! Miękko kruchy, ale nie rozpadający się, bogaty i delikatny w smaku, lekko słony bez konieczności solenia…

Od tamtej pory większość warzyw tj. marchewka, brokuł, fasolka szparagowa, ziemniaki i wspomniany oczywiście wcześniej kalafior przygotowujemy na parze. A z czym zjadać takie smakowite warzywa z pary?

Można same – są wyborne. Jednak jeżeli chcesz mieć dobrze skomponowany posiłek, to możesz do nich dodać na przykład sos z dyni i soczewicy.

Składniki na kalafior z sosem z dyni i soczewicy dla 2. osób:

  • mały kalafior
  • 1,5 szklanki wody do sosu
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni
  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 0,5 łyżeczki zdrowej soli
  • 0,5 łyżeczki curry
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 liście kapusty pekińskiej
  • pomidorki koktajlowe

Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na parze (15 min).

Do drugiego garnka daj wodę, dynię pokrojoną w kostkę (hokkaido nie obieraj), soczewicę i przyprawy. Gotuj 15 minut, po czym zmiksuj blenderem z czosnkiem i oliwą. Jeśli będzie za gęste, dolej wody.

Na koniec kalafior wyłóż na talerze, polej sosem i dołóż po liściu kapusty pekińskiej oraz pomidorki.

Dlaczego warto spożywać kalafior?

Zawiera duże ilości sulforafanu i indol-3-karbinolu (I3C), związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych korzystanie wspierających walkę z rakiem. Ale to nie wszystko,  sulforafan normalizuje pracę nerek i korzystnie wpływa na stabilizację ciśnienia krwi (badania publikowane w American Journal of Hypertension z lutego 2012). Dodatkowo jest doskonałym źródłem witaminy C, jedna garść kalafiora dostarcza 100% RDA – zalecanego dziennego spożycia. Jadajmy kalafiory  🙂 .

Bezpłatny eBook, a w nim:

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania. 2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany. 3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni. 4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki. 5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Your browser does not support iframes.

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *