Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Leczo warzywne – detoks Michała

Leczo warzywne – detoks Michała

Tatiana Jaworska on 6 marca 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Michał będzie się oczyszczał. Wybrał trzydniową kurację warzywną. Dobrze się przygotował – przywiózł całą skrzynkę różnych warzyw 🙂

W  czwartki uczestniczy w treningach i wraca późno, dlatego poprosił mnie, abym ugotowała mu cały gar potrawy na kształt leczo, bo w piątek z rana zaczyna. Musiało być bez mięsa, produktów skrobiowych i oleju, dlatego też są w nim tylko warzywa.

W tej trzydniowej diecie oczyszczającej będzie mógł jeść praktycznie wszystkie warzywa, oprócz ziemniaków. Z owoców dozwolone są jedynie jabłka – będą stanowiły dobrą bazę do soków warzywnych uzupełniających dietę.

Na początek leczo – pełne informacje o diecie oczyszczające Michała znajdziesz tu.

Składniki na leczo warzywne – detoks Michała:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki korzeń
  • mały seler
  • 3 cebule
  • pół główki białej kapusty
  • 1,5 czerwonej papryki
  • 1 kg pieczarek
  • 700 g przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli himalajskiej
  • 1 łyżka sproszkowanej czerwonej papryki
  • szczypta chilli (można pominąć)

Zagotowałam w 5-litrowym garnku około 2 litry wody. Dałam marchewki, pietruszki, seler, kapustę i cebulę i gotowałam 30 minut. Marchewki, pietruszki i seler można pokroić w krążki lub w kostkę. Ja, aby uzyskać bardziej zawiesistą potrawę, ugotowałam je w całości i zblendowałam. Kapustę i cebulę pokroiłam na cienkie paski.

Po 30 minutach warzywa (oprócz kapusty i cebuli) zmiksowałam, dodałam przecier pomidorowy i przyprawy oraz umyte i pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w paski paprykę. Zagotowałam i wyłączyłam gaz, aby potrawa “doszła”. Gotowe! Zajęło 40 minut ze sprzątaniem i lecza mamy na 3 dni 🙂

Najwięcej w leczo wykorzystałam pieczarek i białej kapusty ze względu na ich ważne profilaktyczne i lecznicze właściwości. A do tego pomidory z ich likopenem, o którym przeczytasz tu.

Dlaczego warto jeść pieczarki i kapustę?
Pieczarki oprócz wielu witamin i minerałów zawierają lektyny wiążące przeciwciała – przyłączają się one do zainfekowanych komórek ułatwiając limfocytom ich neutralizację. Dlatego są ważne w profilaktyce przeciwnowotworowej.

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Zimą używam przecieru pomidorowego. Latem do takiego leczo użyję około 1,5 kg pomidorów bez skóry. Gotowanie potrawy zacznę od pomidorów, a wody tam tylko jeśli będzie potrzeba. Jeżeli nie będzie potrzebne do diety oczyszczającej, dodam na koniec około 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno.

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Leczo warzywne - detoks Michała
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 15 marca 2015

    Zawsze wydawało mi się, że leczo musi zawierać trochę mięsa typu jakaś ,,swojska” kiełbaska, a tu proszę, ,,zero” tłuszczu. Chętnie wypróbuję 🙂

    Monika
    Odpowiedz
    • 8 kwietnia 2016

      Przygotowałam sobie tą dietę oczyszczającą ale popełniłam kilka błędów dałam za dużo kapusty i wyszła mi zupa a nie leczo cały czas podjadam surówki tylko gorzej z piciem od rana nie chce mi się pić piję tylko jedno kawę.

      Maria
      Odpowiedz
  • 23 lutego 2017

    A co z papryką ?mąż pyta -bo nic nie ma o niej oprócz w spisie składników? Oraz jak rozumieć zblendowanie warzyw oprócz kapusty i cebuli? wyjmować to z garnka jak to już jest wszystko przemieszane?(skoro wszystko wrzucamy na początku razem) Pytamy bo właśnie się robi leczo (=.Pozdrawiam

    Ula Borkowska
    Odpowiedz
    • 28 lutego 2017

      Witaj Ula,
      Twoje leczo na pewno już ugotowane, ale odpowiem, aby inni mogli przeczytać 🙂
      Te warzywa, które blendujemy, są ugotowane w całości i je wyławiamy. A paprykę dodajemy na koniec razem z pieczarkami (uzupełniłem w opisie).
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 27 lutego 2018

    Mało jest informacji np. na temat tego ile posiłków jadłeś na takim poście w ciągu dnia, jakie porcje itp. Czy mógłbyś to uściślić? Czy oprócz picia tych wieczornych soków jadłeś tylko to leczo przez 3 dni?

    Joanna
    Odpowiedz
    • 27 lutego 2018

      Już mam 🙂 Na padzie otwierał się post jedynie do lecza a na laptopie i brokuł się pojawił 🙂 Ale mam dalej pytanie o sugerowaną wielkość porcji. Czy do sytości lub może mniejsze porcje a w międzyczasie przekąski w razie głodu?

      Joanna
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie