Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy to wegetariańska ciekawostka na świątecznym stole. Dzieciom najbardziej smakuje z ogórkiem kiszonym. My bardzo lubimy go jeść z ćwikłą, czyli gotowanymi i startymi burakami wymieszanymi z chrzanem.

Składniki na pasztet z ciecierzycy z warzywami:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 20 cm jasnej części pora
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kozieradki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w moim przypadku 20 suszonych listków)
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (zamiast pieprzu)

Jeśli nie masz którejś z przypraw, możesz ją pominąć.

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Ciecierzycę namoczyć na całą noc. Kolejnego dnia gotować ją 20 minut w jak najmniejszej ilości wody, aby tylko przykryła ciecierzycę. Następnie dodać warzywa i przyprawy (oprócz soli, gałki, czarnuszki i czosnku). Nie dolewać wody, warzywa dadzą radę się ugotować. Gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ugotowaniu odlać wodę do szklanki, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać siemię lniane, czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko dokładnie zmiksować.

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Przełożyć do foremek (wyszły dwie keksówki), nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od spodu, lub 180 stopni bez termoobiegu i pieczeniem od spodu. Do nagrzanego piekarnika włożyć pasztet i piec 30 minut.

Gotowe!

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Taki pasztet jest doskonały w towarzystwie warzyw, na liściu sałaty. Pycha! 🙂

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Można go zamrażać.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)

19 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

19 Komentarze
  • 4 kwietnia 2016

    zrobiłam taki z soczewicy czerwonej-wyszedł super! jutro robie waszą kasze gryczaną z sosem pieczarkowym bo wygląda cudnie!

    aga
    Odpowiedz
    • 4 kwietnia 2016

      I do tego jest pyszna! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
    • 21 listopada 2016

      Pyszny pasztet. Polecam!!!! Smakuje rewelacyjnie

      Asia W.
      Odpowiedz
  • 9 kwietnia 2016

    Zrobiony. Bardzo smaczny 🙂

    Ania
    Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2016

    Witam,
    Mam ugotowana ciecierzyce. Ile to bedzie szklanek z ugotowanej? Dziękuje za pomoc.

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 13 kwietnia 2016

      Witaj Agnieszka na naszym blogu:-) To byłoby około 4 szklanek ugotowanej.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 23 grudnia 2016

    Szanowna Pani, wszystko ok, ale 3 zabki czosnku na taką ilość wyszedl pasztet czosnkowy a nie z ciecierzycy… Moja córka odwraca się na samą myśl, nie myślałam ze będzie aż taki ostry:(

    Emi
    Odpowiedz
    • 23 grudnia 2016

      Ojej, może to były szczególnie duże ząbki? Muszę przyznać, że do innych pasztetów daję jeszcze więcej czosnku i zjada nawet dwulatek. Proponuję na etapie miksowania próbować, aby dostosować pasztet pod swój smak.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 1 marca 2017

    Bardzo smaczny jednak mój wyszedł strasznie suchy. Nie da się ukroić jak na Pani zdjęciu, bo się kruszy. Co mogło pójść nie tak?

    Marta
    Odpowiedz
    • 1 marca 2017

      Witaj Marta,
      Jedyna myśl jaka mi przychodzi to zbyt mało wody. A może Twój piekarnik efektywniej grzeje i czas pieczenia powinien być krótszy?

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 2 kwietnia 2017

    Jak wy blędujecie bo ta masa zakleja blęder i nie chce się zblędować. Co można zrobić żeby był bardziej wilgotny?

    mariusz
    Odpowiedz
    • 4 kwietnia 2017

      Mariusz, blenderem ręcznym miksuję pasztety. Jak dodasz wody, aby był bardziej wilgotny upiecze się na papkę. Musi być jak najmniej wody.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 23 października 2017

    Cześć 😉 Chcę jutro zrobić ten pasztet, ale mam pytanie – czy mogę pominąć siemię lniane?

    Ania
    Odpowiedz
    • 23 października 2017

      Cześć 🙂 Pewnie, że możesz 🙂 Postaraj się dać mniej wody do gotowania. Ile da radę.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 23 października 2017

        Ok, dzięki za odpowiedź, dam znać jak wyszło!

        Ania
        Odpowiedz
        • 24 października 2017

          Zrobiłam pasztet prawie wg przepisu, wymieniłam siemię lniane na nasiona chia, i nie dodałam lubczyku (bo nie miałam) – wyszedł pyszny! Dzięki za przepis 😉
          Natomiast jedna uwaga – u mnie czas gotowania był dłuższy o około 20 minut, ponieważ włoszczyzna nie zdążyła zmięknąć, musiałam wydłużyć też czas pieczenia 😉

          Ania
          Odpowiedz
          • 24 października 2017

            Najważniejsze, że smakuje 🙂

            Tatiana Jaworska
            Odpowiedz
  • 12 kwietnia 2018

    Obłędny. Niech ktoś mnie powstrzyma, bo zjem całą blaszkę. Gratuluję wspaniale dobranych składników. Super. Przesmaczny. Mniam. Idealnie się kroi i rozsmarowuje. A to co zostalo, odlana woda z gotowania idealnie pasuje na sos. Niebo aż w mózgu.

    Paulina
    Odpowiedz
    • 12 kwietnia 2018

      Ależ się cieszę – dziękuję 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie