Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Pasztet z ciecierzycy to wegetariańska ciekawostka na świątecznym stole. Dzieciom najbardziej smakuje z ogórkiem kiszonym. My bardzo lubimy go jeść z ćwikłą, czyli gotowanymi i startymi burakami wymieszanymi z chrzanem.

Składniki na pasztet z ciecierzycy z warzywami:

  • 2 szklanki ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 20 cm jasnej części pora
  • 3 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 suszone pomidory
  • 3 łyżki siemienia lnianego

Przyprawy:

  • 2 liście laurowe
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • szczypta kozieradki
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku (w moim przypadku 20 suszonych listków)
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czarnuszki (zamiast pieprzu)

Jeśli nie masz którejś z przypraw, możesz ją pominąć.

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Ciecierzycę namoczyć na całą noc. Kolejnego dnia gotować ją 20 minut w jak najmniejszej ilości wody, aby tylko przykryła ciecierzycę. Następnie dodać warzywa i przyprawy (oprócz soli, gałki, czarnuszki i czosnku). Nie dolewać wody, warzywa dadzą radę się ugotować. Gotować pod przykryciem jeszcze 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać.

Po ugotowaniu odlać wodę do szklanki, wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, dodać siemię lniane, czosnek, gałkę muszkatołową oraz sól i wszystko dokładnie zmiksować.

Nasz eBook z obłędnymi pasztetami warzywnymi!

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Przełożyć do foremek (wyszły dwie keksówki), nagrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem i pieczeniem od spodu, lub 180 stopni bez termoobiegu i pieczeniem od spodu. Do nagrzanego piekarnika włożyć pasztet i piec 30 minut.

Gotowe!

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Taki pasztet jest doskonały w towarzystwie warzyw, na liściu sałaty. Pycha! 🙂

Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Pasztet z ciecierzycy z warzywami

Można go zamrażać.

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem zdrowego białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik i cenne mikroelementy: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

 

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet z ciecierzycy z warzywami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 14 Review(s)