Przyprawa uniwersalna do zup i mięs

Byłam u koleżanki ze swoim słoiczkiem z przyprawą, aby zaproponować jej coś, co zastąpi kostkę rosołową. Używam ją do zup oraz przyprawiania mięsa. Posypałyśmy nią schab i upiekłyśmy. Bardzo Ani i jej mężowi Piotrowi schab smakował i na ciepło i na zimno, a słoiczek zyskał nową właścicielkę 🙂

Czasami gotując schab na kanapki dodaję tę przyprawę do wody, ale w takim przypadku daję więcej soli do garnka. Po wyjęciu ugotowanego schabu z wody, jeszcze trochę obsypuję go przyprawą.

Tak skomponowana przyprawa jest bardzo dobra do zupy. Zastępuje właśnie kostkę rosołową lub vegetę. Tylko przyprawa nigdy nie może zastępować składników zupy. Zupę gotujemy z warzyw, a przyprawę dodajemy tylko do podkreślenia jej smaku. Kurczak pieczony w tej przyprawie też jest wyśmienity.

Składniki na przyprawę uniwersalną:

  • 100 g suszonej włoszczyzny
  • 1 łyżka czosnku suszonego w płatkach
  • 1,5 łyżki kurkumy
  • 1 łyżeczka pieprzu lub czarnuszki
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 2 łyżki soli morskiej lub himalajskiej

Składniki wsyp do młynka do mielenia kawy i zmiel 🙂 Gotowe.

Co dobrego jest w naturalnych przyprawach?

Czosnek pobudza krążenie, działa napotnie, usuwa z organizmu niekorzystne bakterie, drożdżowce, toksyny i metale, wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, ma właściwości antywirusowe i antybiotyczne, wzmacnia odporność, przeciwdziała rozrostowi bakterii gnilnych powodowanych przez jedzenie produktów odzwierzęcych.

Kurkuma działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, dlatego jest szczególnie dobra przy przeziębieniach i infekcjach, poprawia trawienie, rozpuszcza kamienie żółciowe, działa uzdrawiająco na wątrobę, zwiększa elastyczność wiązadeł i zmniejsza obrzęki stawów, uśmierza bóle menstruacyjne.

Lubczyk przeciwdziała niestrawnościom, wzdęciom, gazom, ma działanie moczopędne i przeciwgrzybicze, łagodzi bóle menstruacyjne.

Pieprz czarny wspomaga pracę nerek, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, wzmacnia układ odpornościowy.

 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Przyprawa uniwersalna do zup i mięs
Opublikowany w
Czas przygotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 8 Review(s)