Rosół z królika

Pamiętasz jak w filmie “Klasztor Schaolin” mnisi łapią żabę, aby ugotować na niej zupę by odżywić ledwie żywego zbiega?

Jako dziecko oglądałam go 10 razy. Byłam wówczas mocno pod wrażeniem tego filmu:-)

A czy mama, jak byłeś mały nie dawała Ci rosołu gdy byłeś chory? Podczas choroby warzywa i białko znakomicie wspierają kurację, zaś gotowane warzywa są łatwiejsze do strawienia. Gdy w naszej rodzinie ktoś choruje zawsze gotuję rosół i właściwie tylko w takich sytuacjach go podaję. Jeśli nie ma się apetytu wystarczy wypić sam wywar.

Na co dzień szkoda mi podawać do jedzenia sam rosół z makaronem – jest przecież tyle wspaniałych warzyw, które można doń dorzucić i choć zawsze zaczynam od rosołu, coś tam jeszcze dodaję:-)

W naszym domu zupy je się prawie codziennie, bo są pyszne i pożywne, rozgrzewają i zaspokajają apetyt. Ugotowane z dodatkiem mięsa mogą zastąpić cały obiad. Są bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, witamin z grupy B, witaminy A, E, beta-karotenu.

Warzywa regulują gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Odpowiednio przygotowane zupy są sycące, niskokaloryczne, lekkostrawne, dostarczają organizmowi płynów, niezbędnych do prawidłowego nawodnienia organizmu.

Składniki na rosół z królika, który będzie rosołem, jeśli zamiast kalafiora i ziemniaków dasz makaron;-):

  • 1/2 kg królika
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 seler
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 kalafior
  • 6 ziemniaków
  • sól morska do smaku

Królika, cebulę, marchewki, pora, seler, liście laurowe i ziele angielskie wrzuć do 2 litrów wrzątku i gotuj pół godziny. Jeśli chcesz zjeść zupę jako rosół, gotuj jeszcze 15 minut. Wyłącz gaz, lekko posól do smaku, zostaw rosół pod przykryciem, odczekaj 15 minut, aby się dogotował i gotowe.

Choć większość tego, co dobre w warzywach zostało w rosole, to i tak je zjedz, bo żal wyrzucać;-)

Aby była zupa kalafiorowa dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i różyczki kalafiora, zagotuj i gotuj 10 minut. Wyłącz gaz, lekko posól do smaku, zostaw zupę pod przykryciem, odczekaj 15 minut, aby się dogotowała i gotowe. Smacznego:-)

Zamiast królika możesz dać kurczaka, a zamiast kalafiora inne warzywo.

Porcja dla 4 osób.

Jedząc zupy codziennie przeciwdziałasz zaparciom i łatwiej utrzymujesz prawidłową masę ciała.

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Rosół z królika
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
21star1stargraygraygray Based on 4 Review(s)