Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa ze słodkiej kapusty

Zupa ze słodkiej kapusty

Tatiana Jaworska on 26 lutego 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Ach zupki, zupki, co ja bym bez nich zrobiła? Fajnie, że ktoś, kiedyś wymyślił dania jednogarnkowe i nazwał zupami. Jest w nich wszystko na raz i  nie trzeba brudzić kilku garnków. Ależ to oszczędność pracy i czasu. Tym razem zupa ze słodkiej kapusty, która jest osiągalna z polskich zbiorów całą zimę.

Przepis jest według Pięciu Przemian. Przypomnę, że dla niezainteresowanych tą kuchnią, przepis również się nadaje, ponieważ kuchnia Pięciu Przemian nie stosuje żadnych nieosiągalnych składników, ale za to jest magiczna… 😉

Składniki na zupę ze słodkiej kapusty wg Pięciu Przemian:

  • 4 litry wody
  • pół łyżeczki kurkumy
  • ćwierć łyżeczki kozieradki
  • 2 liście laurowe
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 60 dag ziemniaków
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • 1 por
  • pół główki świeżej kapusty
  • 3 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki soli kamiennej
  • co najmniej 4 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • garść natki pietruszki lub koperku

Zagotować wodę i dodać kurkumę, kozieradkę i liście laurowe. Jedna z czytelniczek zaproponowała, aby dodać czarnuszkę do tej zupy. Jeśli lubisz dodaj ją teraz.

Po zagotowaniu dodać pokrojone w małą kostkę marchewki, pietruszki, ziemniaki, zmielone siemię lniane i paprykę. Zagotować.

Dodać ziele angielskie, pokrojoną cebulę i por oraz pokrojoną w kostkę kapustę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagotować i gotować 10 minut.

Dodać soli, zagotować, wyłączyć gaz, pozostawić pod przykryciem i po kolejnych 10 minutach, jeśli zupa jest już odpowiednio dosolona, można dodać sok z cytryny i posiekaną pietruszkę lub koperek. Zupa ze słodkiej kapusty gotowa!

Zupa ze słodkiej kapusty

Zupa ze słodkiej kapusty

Smacznego 🙂

Dlaczego warto jeść kapustę?
 

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniany (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa ze słodkiej kapusty
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)

Comments are disabled
2 Komentarze
  • 26 lutego 2016

    Tatiano, wszystkie Twoje zupy są przepyszne! Próbowałam już prawie każdej. Zajada się nimi moja rodzina a przepisy podaję dalej w świat 🙂 Tej oczywiście również niebawem spróbuję. Jeśli to możliwe to pomyślcie o możliwości drukowania Waszych przepisów funkcją “drukuj przepis”, tak aby przepis drukował się bez zdjęć. Dzięki!

    Ania
    • 27 lutego 2016

      Ależ ja się cieszę, gdy czytam takie komentarze! 🙂 Dziękuję!
      Pomyślimy nad drukowaniem 🙂

      Tatiana Jaworska
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie