Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu mogłabym jeść cały dzień. Jest delikatny, lekkostrawny, smaczny i zdrowy. Robi się go dosłownie w 30 minut. Jest niezastąpiony zarówno podczas kuracji oczyszczających, jak i poza nimi. Inny sposób na taką kapustę (z tłuszczem) znajdziesz tu.

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Składniki na bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu dla 1 osoby na 1-2 razy:

  • 2 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • ćwierć białej kapusty (około 25 dag), jeśli wiosną dajesz młodą kapustę, daj połowę
  • 2 szczypty kozieradki
  • szczypta kurkumy (na czubku noża, aby nie dotykać palcami, bo brudzi)
  • niecałą łyżeczkę dobrej soli, ja dałam himalajską
  • około pęczka kopru, tak aby było 5 stołowych łyżek posiekanego

Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w małą kostkę, kapustę pokroić w dużą kostkę, koperek posiekać.

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

W garnku zagotować wodę i dodać doń cebulę i marchewkę oraz przyprawy bez soli. Po 10 minutach dodać kapustę i sól. Po kolejnych 5 minutach dodać koperek, zagotować i wyłączyć gaz. Pozostawić na 5 minut pod przykryciem i gotowe.

Smacznego 🙂

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu

UWAGA!

Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

ZAPRASZAMY! 🙂

</strong>Dlaczego warto jeść<strong> kapustę? Dlaczego warto jeść kapustę?
 

Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzkawy smak. Podczas jej drobnego krojenia siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajdziesz jod, dużo witaminy C, witaminę E, wapń.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bigos ze słodkiej kapusty bez tłuszczu
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

3 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

3 Komentarze
  • 12 października 2016

    To jest porcja dla jednej czy dla dwóch osób? zastanawiam się, bo zrobiłam i zjadłam wszystko – pyszne!! jak wiele waszych przepisów z których korzystałam:)

    ania
    Odpowiedz
    • 12 października 2016

      Dla 1 osoby na 1-2 razy, więc wszystko w porządku 😉
      Witaj Ania na naszym blogu. Niezmiernie się cieszę, że przepisy Ci odpowiadają 🙂 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 lipca 2017

    Zrobiłam – pycha 🙂

    Ania
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.