Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

To naprawdę wyjątkowe ciasto z kaszy jaglanej. Nasz najmłodszy syn, Ksawerek zjadł porcję większą niż jego starszy brat. Mały smakosz z niego. Takie ciasto, dzięki temu, że jest zrobione ze zdrowych składników mogę dawać dzieciom do woli. O każdej porze roku. Z owocami sezonowymi lub takimi, które zamroziłam podczas lata. Wspaniałe!

A jak nie zamroziłaś to też się nie martw, równie dobrze możesz użyć owoców mrożonych, które kupisz w sklepie.

Składniki na boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • łyżka tłuszczu kokosowego
  • 2 łodygi rabarbaru
  • 30 truskawek/malin/jeżyn/winogrun
  • 1 jabłko
  • łyżeczka cynamonu do posypania

Słodkość tego ciasta bierze się z owoców. Dlatego, jeśli lubisz dość słodkie ciasta, dodaj zdrowego słodzika, na przykład 3-4 łyżki syropu klonowego.

Ciasto z kaszy jaglanej – wykonanie

Kaszę dokładnie wypłukać. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki grubości około 1 cm. Jabłko pokroić w kostkę (ze skórką).

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Do blaszki (moja ma 22 cm) dać opłukaną kaszę, mleko, wodę, rozpuszczony tłuszcz kokosowy, owoce i połowę wiórków kokosowych. Wymieszać, posypać resztą wiórków i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (opcja na dół). Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik i poczekać jeszcze 10 minut, aby ciasto doszło.

Wystawić, odczekać aż przestygnie lub wystygnie i zjeść ze smakiem z odrobiną jogurtu naturalnego. Na ciepło jest fantastyczne, ale się rozpada, więc najlepiej poczekać do całkowitego wystygnięcia.

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

R E W E L A C J A !!!

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami

D</em><em>laczego warto jeść kaszę jaglaną? Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie zawiera fityn, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Nie zawiera glutenu.

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„Jaglany Detoks

brama do

zdrowego odżywiania”

 

A w nim:

1. Właściwe nawyki – fundamenty zdrowia.
2. Okresowe posty – pomagają czy szkodzą?
3. Jaglany Detoks – autostrada do zdrowia.
4. 6 kluczowych zasad Jaglanego Detoksu.
5. Dlaczego Jaglany Detoks jest dla Ciebie?
6. Co mówią osoby, które przeszły detoks?

Źródła informacji

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Boskie ciasto z kaszy jaglanej z owocami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

29 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

29 Komentarze
  • 28 września 2016

    A jakiej wielkości jest tortownica??

    Asia
    Odpowiedz
    • 28 września 2016

      Słuszne pytanie – 22 cm. Już uzupełniłam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 5 października 2016

        dziękuję 🙂

        Asia
        Odpowiedz
  • 28 września 2016

    A kasza ma być nieugotowana?

    gość
    Odpowiedz
    • 28 września 2016

      Nieugotowana 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 28 września 2016

    To “ciasto” nie jest slodkie?

    Marta
    Odpowiedz
    • 28 września 2016

      Jego jedyna słodycz pochodzi z owoców, wiórków i mleka roślinnego. Można dodać syrop klonowy aby było słodsze 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 29 września 2016

    No i trzeba będzie zrobić 😉

    Anka
    Odpowiedz
    • 29 września 2016

      No trzeba 😉 na szczęście nie ma z tym dużo roboty, a jak dodasz śliwki, to placek że hej 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 30 września 2016

    Bardzo lubię waszą stronę i często korzystam z przepisów 🙂 Brakuje mi tutaj tylko opcji ‘wersja do druku’ – ułatwiłoby to znacznie korzystanie z przepisów.
    A te ciasto jaglane muszę sprawdzić już jutro!
    Pozdrawiam 🙂

    Paulina
    Odpowiedz
  • 30 września 2016

    Czy można czymś zastąpić tłuszcz kokosowy?

    Aleksandra
    Odpowiedz
    • 1 października 2016

      Możesz dać dobrą oliwę z oliwek lub po prostu z niego zrezygnować 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 29 listopada 2016

        Jak na blogu o zdrowym odżywianiu można proponować oliwę z oliwek do pieczenia…? Oliwę z oliwek spożywa się na zimno jak olej lniany!

        Anna
        Odpowiedz
        • 29 listopada 2016

          A na jakiej podstawie tak uważasz?

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 30 listopada 2016

            Na podstawie wiedzy uzyskanej po przeczytaniu książki Zięby i ogólnej wiedzy chemicznej. Chodzi o wolne rodniki. Temp dymienia dla oliwy to mniej niż 180.

            Anna
            Odpowiedz
            • 30 listopada 2016

              No właśnie około 180 stopni, dlatego do pieczenia się nadaje, byle nie przekraczać tej temperatury.

              Tatiana
              Odpowiedz
            • 19 listopada 2017

              Pieczenie różni się zasadniczo od smazenia.
              Podczas pieczenia oliwa ma do czynienia tylko z gorącym powietrzem , nie nagrzewa sie tak jak na patelni poprzez kontakt z dnem . Poza tym wymieszana jest z innymi składnikami, które chronią ja przed przegrzaniem

              nina
              Odpowiedz
  • 1 października 2016

    Zrobiłam z samymi śliwkami i wyszło pysznie.:) Tylko owoce zrzuciłam nieco później, aby były wyraźne dwie warstwy. 🙂

    Karola
    Odpowiedz
  • 8 października 2016

    Nie mogłam się oprzeć i upiekłam. Trochę zmodyfikowałam przepis bo lubię na słodko, dodałam dużą łyżkę miodu. Z owoców miałam brzoskwinie i gruszki. Nie miałam wiórków kokosowych, dałam tylko cynamon.Ogólnie wyszło super. Najbardziej zaskakuje mnie to, że po ostudzeniu świetnie się kroi i wcale się nie rozpada.

    Marta
    Odpowiedz
  • 14 października 2016

    http://mumandthecity.pl/nie-tylko-na-deser-ciasto-z-kaszy-jaglanej/

    ja do tej pory robiłam powyższe na kolacje do kubka kakao i było smaczne, ale tego też spróbuję.

    f-cia
    Odpowiedz
  • 3 marca 2017

    Czy mnie oczy mylą, czy na zdjęciach widzę coś, co w “cieście” przypomina płatki owsiane lub ziarna słonecznika, a czego nie mogę się dopatrzec w liście składników. Co to jest?

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 3 marca 2017

      A to słonecznik. Tatiana sypnęła nim na koniec, ale nie jest obowiązkowy 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 4 marca 2017

    Dziekuje za ciekawy przepis, dzis wyprobowalam. Jestem zaskoczona konsystencja, ze ciasto jest dosc zwarte. Mysle ze nastepnym razem musze dodac wiecej owocow. Moim zdaniem w originalnej wersji jest za malo slodkie, maz stwierdzil, ze samo ciasto moznaby rownie dobrze zjesc z boczkiem, bo jest takie neutralne 😉 Polalismy je troszke syropem klonowym i tak nam lepiej smakowalo. Chcialabym tylko dodac, ze nie jemy cukru kilogramami, a w naszych zylach nie plynie karmel, moze dalam za malo owocow, na pewno jeszcze nie raz wyprobuje! Pozdrawiam!

    Iwona
    Odpowiedz
    • 4 marca 2017

      Myślę, że to istotnie kwestia słodkości owoców. Faktycznie można by dodać nieco syropu klonowego do ciasta. Dzięki za komentarz 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
  • 11 maja 2017

    Jestem łasuchem a to ciasto absolutnie zaspokaja ochotę na domowe ciasto. Ja również dodałam syrop klonowy i upiekłam je z gruszkami i malinami, a na wierzchu posypałam płatkami migdałowymi. Delicje !!! To kolejny trafiony przepis z waszej strony.

    Cracovianca
    Odpowiedz
  • 1 czerwca 2017

    Problem natury technicznej mam 🙂 Ucieka mi mleko dołem tortownicy, nie tak z siłą wodospadu ale kapie. Co robić , jak żyć? 🙂

    Aga B
    Odpowiedz
    • 2 czerwca 2017

      Hej Aga,
      A daj większy papier do pieczenia – zanim przecieknie, to już się upiecze 🙂
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 9 sierpnia 2017

    Zrobiłam jak w przepisie ale kasza się nie dogotowala i całość bardzo sypka,nie da się kroić, za mało chyba tez owoców dałam. Wszystko zrobiłam jak w przepisie użyłam tylko szklanej foremki, nie wiem czy mogło mieć to wpływ na efekt końcowy.? Czy powinna coś zmodyfikować?

    Wincencja
    Odpowiedz
    • 11 sierpnia 2017

      Myślę, że szklana foremka nie miała aż takiego wpływu na konsystencję. Może Twój piekarnik inaczej piecze i potrzeba by było piec dłużej. Możesz również kaszę podgotować 5 minut zanim dasz ją do foremki.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.