Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Daktylowa domowa nutella

Daktylowa domowa nutella

Tatiana Jaworska on 26 sierpnia 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Od słodyczy ze sklepu chyba na dobre już się  wypisałam. Ale to nie znaczy, że nie lubię ich jeść! 🙂 Lubię robić rodzince niespodzianki w postaci smakołyków. Czasem jest to ciasto, czasem czekoladki, czasem jakieś pyszne smarowidło. Robię je ukradkiem, na przykład przed jakimś wyjazdem, pakuję do koszyka, zabieram chrupkie pieczywko i na miejscu ich częstuję

Mam z tego frajdę, ponieważ rodzinka się cieszy, mi jest miło, no i ja jem najwięcej (przy pracy sporo wysmakowuję – taki przywilej producenta 😉 A do tego nie mam poczucia, że moje dzieci coś omija. Też jedzą krem czekoladowy, tylko bez zawartości cukru w ilości 30 procent, a dodany tłuszcz jest bardzo zdrowy.

Składniki na daktylową domową nutellę:

  • szklanka niesłodzonych daktyli (najlepiej niesiarkowanych)
  • pół awokado
  • 3-4 łyżeczki kakao (dodaj tyle ile lubisz, dla mnie 4 łyżeczki smakują najlepiej)

Daktyle, jeśli nie są miękkie, należy je uprzednio namoczyć: zalać wrzątkiem i poczekać około 30 minut.

Następnie zmiksować awokado, po czym dodać pozostałe składniki, dokładnie zmiksować i delektować się wybornym smakiem.

Daktylowa domowa nutella

Daktylowa domowa nutella

Daktylowa domowa nutella

Daktylowa domowa nutella

Przechowywać w lodówce do około 2 dni.

Dlaczego warto jeść <strong>awokado</strong>? Dlaczego warto jeść awokado?

Ponieważ zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Avocado, ważny składnik zdrowego odżywiania, zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, Bkompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Avocado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Daktylowa domowa nutella
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 6 lipca 2017

    Totalna rewelacja!! Mniam!

    Anna
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.