Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Tatiana Jaworska on 24 marca 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Potrawy wielkanocne, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta

Rybka pod każdą postacią jest smaczna. My bardzo lubimy w galarecie. Można zrobić ją dzień przed świętami i podczas świąt delektować się jej smakiem. Nie siedzimy przez święta przed stołem, ale w kuchni też nie urzędujemy, dlatego wiele potraw czeka w lodówce.

Do ryby używam żelatyny ekologicznej. Można również użyć agar-agar, ale my najbardziej lubimy z żelatyną.

Składniki na dorsza w galarecie:

  • 0,5 kg dorsza bałtyckiego
  • 1 litr wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 20 cm pora
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 10 listków lubczyku lub pół łyżeczki rozdrobnionego

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Zagotować litr wody, włożyć warzywa z przyprawami i gotować 15 minut.

Dorsza pokrojonego na około 5 centymetrowe kawałki ułożyć na warzywach, delikatnie zagotować i gotować  15 minut. Bardzo ostrożnie aby nie buzowało, a raczej – jak to moja mama mówi – tylko mrugało.

Po tym czasie wyłączyć gaz, odlać niecałą szklankę płynu, zaś rybę z wywarem pozostawić do przestygnięcia. W szklance z płynem rozrobić żelatynę.

Gdy wywar z rybą przestygnie, wyjąć rybę i poukładać ją w salaterkach razem z, na przykład, marchewką pokrojoną w talarki, natką pietruszki. Można również dodać kilka ziaren groszku.

Resztę płynu przecedzić przez gazę, wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i przelać do salaterek tak, aby wszystko było przykryte.

Odstawić do stężenia i gotowe.

Jeśli wolisz agar-agar zamiast żelatyny ekologicznej, rybę należy zrobić tak samo, tylko agar przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Dorsz w galarecie

Z takiej ilości wyszło mi 16 małych porcji.

Smacznego!

<strong>Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?</strong> Dlaczego powinniśmy regularnie spożywać ryby?

Dlatego, że zawierają łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D i z grupy B, żelazo, wapń, jod, kwasy omega-3 (EPA, DHA). Kwasy te biorą udział we wzmacnianiu odporności, wspomagają nasze komórki mózgowe by lepiej pracowały. Jeśli jesz ryby regularnie, zapobiegasz chorobom układu krążenia, nadciśnieniu, miażdżycy. Kwasy omega-3 obniżają poziom złego cholesterolu. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzawałowo, łagodzą objawy astmy, poprawiają pamięć i koncentrację.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Dorsz w galarecie
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.