Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Domowy ZDROWY krem czekoladowy

Domowy ZDROWY krem czekoladowy

Michał Jaworski on 21 grudnia 2014 - 21:43 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Zdrowy krem czekoladowy? Kto nie lubi kremu czekoladowo-orzechowego? A kto z Was by pomyślał, że taki smakołyk można zrobić z awocado? Jeżeli chcesz się dowiedzieć jak, zapraszam do lektury całego wpisu.

Wszyscy w mojej rodzinie przepadają za takim kremem. Gotowiec ze sklepu kupowaliśmy rzadko. Jak już był w domu, trudno było mu się oprzeć – słoik znikał w mgnieniu oka ale jego skład niestety nie do końca wpisywał się w nasze zasady odżywiania:

To już jednak historia! Okazuje się, że taki smakołyk możesz przygotować samodzielnie w domu. Co więcej, wersja domowa jest zdecydowanie zdrowsza – zawiera tylko naturalne i wartościowe składniki. Dzięki temu, że nie jest tak “gryząco” słodka, możesz cieszyć się pełnią smaku aż do ostatniej łyżeczki! Bo wiadomo – wyjadana prosto ze słoika smakuje najbardziej 🙂

Zdrowy krem czekoladowy

Zdrowy krem czekoladowy

Składniki na ZDROWY krem czekoladowy:

  • jedno dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 30 orzechów laskowych

Awokado jest wtedy dojrzałe, gdy po przekrojeniu i wyjęciu pestki możesz je spokojnie po kawałku wydłubać łyżeczką. Orzechy laskowe należy kupować w skorupkach i łuskać tuż przed spożyciem, te łuskane przemysłowo niestety często mają zjełczały (zawierający toksyny) tłuszcz.

Do wysokiego pojemnika wkładasz jednocześnie wszystkie składniki, tj. miąższ awokado, kakao, miód, orzechy laskowe i rozdrabniasz.  Możesz to zrobić korzystając z najprostszego robota kuchennego z nakładką miksującą:

7321836

I to wszystko – robi się to naprawdę szybko (15 minut), smakuje wybornie i co najważniejsze można zajadać się tym bez wyrzutów sumienia.

Smacznego!

Dlaczego warto spożywać awokado? Dlaczego warto spożywać awokado?
Przez Azteków nazwane “masłem boga” – nie przypadkowo, zawiera całe bogactwo witamin i związków mineralnych dobroczynnie działających na nasz organizm. Awokado zawiera foliany – związki mineralne przekształcane w jelitach na kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy metabolizm i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Dodatkowo witaminę A, B kompleks, C, E, H, K, magnez, miedź, żelazo, potas, wapń i wiele innych pierwiastków śladowych. Awokado dostarcza 18 aminokwasów łącznie. Nie brakuje w nim także nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

12 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

12 Komentarze
  • 28 grudnia 2014

    Zapisuję się do Was na degustację. Kiedyś spróbowałam, ale niestety nie wiedziałam jak odróżnić dojrzały owoc i totalnie “spaskudziłam” całość. A ponieważ nie mam zacięcia kulinarnego, to więcej już nie próbowałam…

    Justyna
    Odpowiedz
  • 29 grudnia 2014

    Uwielbiam avocado, zwykle jadam je z cebulą, sosem sojowym i pieprzem. Chętnie skorzystam z Waszego przepisu i spróbuję wersję na słodko 🙂

    Urszula
    Odpowiedz
  • 10 lutego 2015

    Wyborny, polecam.

    Małgorzata
    Odpowiedz
  • 19 lutego 2016

    Zamiast orzechów dodaje banana i jeśli trzeba to trochę syropu z agawy. Syn uwielbia, często pyta kiedy będzie ” domowa nutella “.

    Jolka
    Odpowiedz
  • 19 lutego 2016

    zamiast miodu 1-2 przejrzałe banany – jeszcze zdrowiej 🙂

    f-cia
    Odpowiedz
    • 19 lutego 2016

      Świetny pomysł 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 19 lutego 2016

    A jak długo można ją przechowywać?

    Kasia
    Odpowiedz
    • 19 lutego 2016

      Do sześciu godzin szczelnie zamknięte i w lodówce.
      Witaj Kasiu na naszym blogu! 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 20 lutego 2016

    30 orzechów czy 30 dkg??

    Roksana
    Odpowiedz
    • 20 lutego 2016

      Do jednej porcji (1 awokado) dodałem 30 orzechów. To oczywiście można zmieniać (więcej, mniej) w zależności od preferencji 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 31 lipca 2016

    Bardzo fajny, zdrowy przepis 😉 ja zamiast miodu dodaję czasem banany lub namoczone daktyle

    Jaśmina
    Odpowiedz
    • 31 lipca 2016

      Świetny pomysł 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.