Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Nadzwyczajna pieczona dynia ze szpinakiem

Nadzwyczajna pieczona dynia ze szpinakiem

W Y Ś M I E N I T A ! Nadzwyczajna pieczona dynia ze szpinakiem to potrawa po prostu przepyszna. To dopiero odkrycie stulecia. Dobra znajoma mi podpowiedziała, że dynia hokkaido jest wyśmienita ze wszystkim. Na tę potrawę poświęca się bardzo mało czasu, a jak to mówią „niebo w buzi”. Aż dziw bierze, jak pyszne jedzenie można wyczarować z dyni.

Składniki na nadzwyczajną pieczoną dynię ze szpinakiem:

  • 40 dag dyni bez pestek, najlepiej hokkaido
  • 40 dag szpinaku
  • 20 dag jarmużu
  • 1 główka cykorii (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki dobrej soli (u mnie himalajskiej)
  • szczypta macierzanki
  • 4 łyżki wody

Dynię pokroić na półplasterki szerokości około 1,5 cm (może być kostka). Jeśli masz dynię hokkaido, nie musisz jej obierać. Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st z termoobiegiem. Upiec.

W międzyczasie przygotować zieleninę. Do garnka dać przyprawy, wodę i lekko posiekane liście. Poddusić przez około 3 minuty aby liście zmiękły, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i gotowe.

Gdy dynia będzie upieczona wyłożyć ją na talerze, położyć nań zieleninę i smacznego.


img_7198_logo

img_7206_logo

Porcja dla 2 osób.

UWAGA!

Nadzwyczajna pieczona dynia ze szpinakiem idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską i zalecanej przez nas dla osób, które chcą zmienić swój styl odżywiania, poczuć się lepiej i wyglądać kilka lat młodziej.

Więcej informacji o tym jak z naszym wsparciem możesz przejść swoje pierwsze oczyszczanie warzywno-owocowe znajdziesz pod tym linkiem.

Po przejściu kursu oczyszczania warzywnego mam lepsze samopoczucie. W kursie najbardziej podobało mi się to, że zawierał konkretne wskazówki jak takie oczyszczanie przejść.

Polecam go innym osobom, bo jest bardzo precyzyjny.

Bardzo się cieszę że trafiłam na wasz blog.

Ania

ZAPRASZAMY! 🙂

Dlaczego warto jeść <strong>dynię</strong>? Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

A dlaczego warto jeść <strong>szpinak</strong>? A dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera dużo składników odżywczych, min. żelazo, które uczestniczy w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Te zaś transportują głównie tlen, który zabierają z płuc i przenoszą do narządów ciała, ale także dwutlenek węgla, który transportowany jest z komórek do płuc, skąd jest wydalany. Żelazo buduje skórę, włosy i paznokcie. Ma również wpływ na układ odpornościowy. Najlepiej się wchłania w towarzystwie witaminy C. To prawda, że żelazo możesz znaleźć w innych produktach, ale im bardziej różnorodna dieta, tym lepiej, gdyż nie tylko żelazo jest w szpinaku. Znajdziesz tam również wapńfosformagnez, witaminy B1, B2, PP, C.

I dlaczego warto jeść <strong>jarmuż</strong>? I dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Nadzwyczajna pieczona dynia ze szpinakiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 19 października 2016

    Pieczona dynia Hokkaido – moja miłość <3 😀

    Beata
    Odpowiedz
    • 19 października 2016

      Ty wiesz, że to dzięki Tobie 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 19 października 2016

    U mnie powstała wczoraj zupa dynia+batat+szpinak+czosnek. Genialne połączenie, polecam! 🙂

    Karola
    Odpowiedz
    • 19 października 2016

      Będę musiała spróbować. Dziękuję 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.