Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek do fantastyczny pomysł na drugie śniadanie lub inną przekąskę. A wiesz, co jest jej olbrzymią zaletą? Nie muszę planować jej przygotowania! Robi się ją tak szybko, że w każdej chwili można ją spontanicznie przygotować. Pietruszka, słonecznik i siemię lniane – zdrowotna rakieta 🙂 10 minut pracy – czujesz to??

Jeśli do tego masz zdrowy pełnoziarnisty chleb, kiełki i sałatę, to niczego więcej nie potrzeba.

Jest wyśmienita. Nasz najmłodszy jest nią zachwycony!

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Składniki na pastę pietruszkową do kanapek:

  • pęczek pietruszki
  • 1/3 szklanki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • szczypta kurkumy
  • szczypta czarnuszki
  • 2 szczypty soli himalajskiej (lub innej dobrej soli)
  • 100 ml zimnej przegotowanej wody

Słonecznik podprażyć z solą na suchej patelni. Wystudzić.

Do blendera włożyć słonecznik, siemięwodę, kurkumę i zmiksować. Dodać pietruszkę i ponownie zmiksować.

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Gotowe 🙂

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Pasta pietruszkowa do kanapek

Dlaczego warto jeść <strong>pietruszkę</strong>? Dlaczego warto jeść pietruszkę?
Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, zaś witaminy C zawiera kilka razy więcej niż cytrusy.  Pobudza wydalanie moczu oraz kamieni z pęcherza moczowego, nerek i pęcherzyka żółciowego. Wzmacnia nadnercza. Korzystnie wpływa na nerwy wzrokowe i czaszkowe. Wspomaga trawienie. 
 

Dlaczego warto jeść <strong>słonecznik</strong>? Dlaczego warto jeść słonecznik?
Ziarenka słonecznika dzięki dużej zawartości fitosteroli (roślinnych steroli) działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe chroniąc przed chorobami serca. Fitosterole zawarte w roślinach zapobiegają również rakowi piersi, prostaty, jelita grubego.  Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie i przyczynia się do chorób. Fitosterole poprawiają samopoczucie, dzięki czemu chronią przed depresją. Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy. 
 

Dlaczego warto jeść <strong>siemię lniane</strong>? Dlaczego warto jeść siemię lniane?
Siemię lniane posiada niezbędne kwasy tłuszczowe w takiej postaci i proporcji, jakiej najbardziej potrzeba większości ludzi. Zachowują odpowiednią równowagę między kwasami tłuszczowymi omega 6 i omega 3. Kwasy omega 6 min. sprzyjają formowaniu się skrzepów krwi, zaś omega 3 zmniejszają krzepliwość krwi, stąd konieczność zachowania odpowiednich proporcji między nimi. Siemię lniane zawiera białka, błonnik, fitosterole (opisane przy słoneczniku), kwasy organiczne (m.in. askorbinowy), związki śluzowe, enzymy, witaminę E, sole mineralne takie jak magnez, cynk, żelazo. 
 

Kwasy tłuszczowe zawarte zarówno w słoneczniku, jak i siemieniu lnianym zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta pietruszkowa do kanapek
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
2.51star1star1stargraygray Based on 15 Review(s)

14 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 Komentarze
  • 13 marca 2016

    Dzień dobry,

    mam pytanie dot. siemienia lnianego – czy używać ziarenek czy zmielonego? Kiedyś słyszałam, że zmielone traci swoje własciwości.

    Pozdrawiam!
    p.s. świetny blog i świetne przepisy!

    Wera
    Odpowiedz
    • 13 marca 2016

      Cześć Wera, dziękuję za miłe p.s. 🙂
      Zmielone siemię lniane, które jest długo przechowywane nie dość, że traci właściwości, to jeszcze jełczeje. Natomiast siemię świeżo zmielone posiada wszystko to, co i nie zmielone. Takie samodzielnie świeżo zmielone siemię można przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku, w lodówce przez kilka dni.
      Do zrobienia tej pasty daję całe siemię i blenduję z innymi składnikami, po czym pasta stoi w słoiku w lodówce około 3 dni.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 14 marca 2016

    Post Daniela skończony w dniu wczorajszym ? pasta pyyyyyszna, nie mogłam się opanować ?

    Odpowiedz
    • 14 marca 2016

      🙂 Ojej strasznie się cieszę, że pasta smakowała! A jak długo robiłaś post? Jak się czujesz?

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 15 marca 2016

        Pełny, czyli 42 dni. Czuję się rewelacyjnie, ale w trakcie różnie bywało. Najważniejsze, że dałam radę ☺ Teraz zamierzam robić posty wodne w środy i piątki, a generalnie w trakcie tych 6 tygodni przyzwyczaiłam swój organizm do 16 godz. przerwy od jedzenia na dobę. Śniadanie następnego dnia smakuje wtedy wybornie. Wasz blog jest naprawdę na wysokim poziomie i cieszę się, że Was znalazłam ? dziękuję za kapitalne przepisy, bo chociaż skończę za chwilę 43 latka to o prawdziwie zdrowym żywieniu miałam jak dotąd mgliste pojęcie , ale jak to mówią lepiej późno. .. Pozdrawiam całą Waszą rodzinkę ?

        Odpowiedz
        • 15 marca 2016

          Jestem pod wrażeniem! 🙂
          Cieszę się, że do Ciebie trafiamy.
          I jak to mówią lepiej późno niż później 😉 Z resztą 43 lata to nie tak znowu późno 🙂
          pozdrawiamy gorąco 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 24 marca 2016

    cos dla mnie anemia i chora tarczyca

    AGA
    Odpowiedz
  • 26 czerwca 2016

    Dzień dobry,

    Chciałam zapytać czy zamiast wody można dodać oliwę? Wydaje mi się, że pietruszka zawiera w sobie sporo wody, a witaminy zawarte w składnikach powinny się lepiej rozpuścić w tłuszczu niż w wodzie.
    Pozdrawiam;-)

    Świetny blog;-)

    Emilia
    Odpowiedz
    • 19 lipca 2016

      Emilia, tak zamiast wody możesz oczywiście dodać dobry tłuszcz. Jednak w przepisie jest już mielone siemię lniane (najlepszy stosunek kwasów OMEGA3 do OMEGA6) i do rozpuszczenia witamin tego w zupełności wystarczy 🙂 I do tego jest słonecznik. Pozdrawiam, M

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 17 listopada 2016

    Witam serdecznie,

    Uwielbiam Waszego bloga!!!!!!! Przeglądam z rozrzewnieniem przepisy dla dzieci i wnioskuję, że mój 8latek niejadek nie tknie większości z nich nad czym ubolewam ! Macie może jakieś pomysły jak przekonać go do spożywania tak cudownych i bogatych w wartości odżywcze posiłków?

    Serdecznie Was pozdrawiam,

    Wierna czytelniczka Kasia;))))

    Kasia
    Odpowiedz
    • 17 listopada 2016

      Witaj Kasiu na naszym blogu! Jest nam niezmiernie miło powitać wierną czytelniczkę 🙂 Z ochotą dzieci na eksperymentowanie z nowymi potrawami rzeczywiście bywa różnie. Wiem, że to dotyczy trochę starszych dzieci, ale może w tym artykule znajdziesz jakieś inspiracje.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 27 lutego 2017

    Pyszne, proste, zdrowe ☺
    Bardzo wartościowe artykuły tu u Państwa znajduję!

    Aniaa
    Odpowiedz
  • 27 lutego 2017

    Witam ! Czy pastę mozna podać 9-cio miesięcznemu dziecku? Np. jako dodatek do kaszy jaglanej? Zastanawiam się czy czaenuszka i słonecznik są odpowiednie. Z góry dziękuję za wskazówkę.
    Aniaa

    Aniaa
    Odpowiedz
    • 28 lutego 2017

      Witaj Aniaa na naszym blogu 🙂
      Jak najbardziej możesz te pastę podać z kaszą.
      Słonecznik i czarnuszka ok 🙂
      Pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.