Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Choinkę zwykle ubieramy w ostatnią sobotę przed świętami. Włączamy kolędy i razem z dziećmi zawieszamy lampki, łańcuchy i inne ozdoby choinkowe. Dzieci najbardziej lubią wieszać ozdoby, które można potem zjeść. Już nawet podczas strojenia część ozdób ulega “przypadkowemu” zniszczeniu i trzeba je od razu zjeść… 🙂 Dlatego specjalnie na tę okazję przygotujemy z dziećmi domowe, bezglutenowe, zdrowe herbatniki owsiano maślane. Takie, aby mogło je zjeść nawet najmłodsze dziecko.

Tak, Ksawery nareszcie (dwa tygodnie temu) doczekał się pierwszego ciastka. Takich ze sklepu mu nie dawałam, bo cukier i inne takie tam niepotrzebne dodatki. Mogłam kupić w sklepie eko, ale wolałam zrobić sama. Maluch siedział w foteliku obok kuchenki i sekundował mi w eksperymentowaniu. Teraz przepis jest gotów do zrobienia ciastek na choinkę.

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Składniki na świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych (bezglutenowych)
  • 0,75 szklanki mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki nierafinowanego cukru pudru palmowego lub trzcinowego albo ksylitolu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 jajko
  • 0,5 kostki zimnego masła 
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta dobrej soli
  • 3 łyżki zimnej wody

Płatki owsiane zmielić na mąkę. 0,5 szklanki zostawić do podsypywania podczas wałkowania ciasta.

Masło posiekać nożem, po czym przesiać na nie przez sito mąkę oraz cukier. Dodać proszek do pieczenia, cynamon, sól, jajko i 3 łyżki wody. Posiekać nożem, a następnie ugnieść rękami.

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Po wyrobieniu ciasta należy zawinąć je w folię aluminiową i włożyć na około 30 minut do lodówki, aby stężało.

Po 30 minutach rozwałkować ciasto na grubość około 3 milimetrów i wykroić ciasteczka.

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Na blasze położyć papier do pieczenia, poukładać nań herbatniki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 minut.

Herbatniki wychodzą lekko słodkie.

Wykorzystując kształty w różnych rozmiarach wychodzi mi 100 ciasteczek.

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Świąteczne herbatniki bezglutenowe z cynamonem

Udanej zabawy! 🙂

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Herbatniki owsiano-maślane z cynamonem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

17 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

17 Komentarze
  • 19 grudnia 2015

    Hmm… zrobiłam już pierniczki bezglutenowe, fefernuski z mąki owsianej, ale jak patrzę na te ciasteczka, to tak sobie myślę, że zaraz polecę do sklepu po płatki owsiane i też zrobię, a co! Święta będą na bogato w ciasteczka i pierniczki 😀

    Beata
    Odpowiedz
    • 19 grudnia 2015

      Fefernuski? A jak je robisz?

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 19 grudnia 2015

        A tu strona z przepisem: http://grahamka.blogspot.com/2015/01/fefernuski-kociewskie-czyli-lukrowane.html
        Pierwszy raz robiłam, ale są pyszne. Tyle że ciasto musi postać – ja mu dałam 3 dni choć piszą nawet o 2 tygodniach 🙂 No i oczywiście przepis z małą modyfikacją – zamiast mąki pszennej dałam owsianej, zamiast smalcu – masło i zamiast mleka – wodę 🙂 I u nas bez lukru bo i tak są słodkie, aa no i cukru nie dawałam tylko sam miód 🙂

        Beata
        Odpowiedz
        • 20 grudnia 2015

          Bardzo dziękuję 🙂 Wyglądają świetnie. Mam nadzieję, że wyjdą bez amoniaku oraz sody – nie lubię ich w smaku 😉

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 20 grudnia 2015

            A ja właśnie podjadam ciasteczka owsiano-maślane 🙂 Są super! Tylko następnym razem dam mniej ksylitolu (dałam pół szklanki) i dla mnie są za słodkie – ale ja już tam mam 🙂 A do fefernusków zamiast amoniaku i sody można oczywiście dać proszek do pieczenia 😉

            Beata
            Odpowiedz
            • 20 grudnia 2015

              O właśnie 🙂

              Tatiana Jaworska
              Odpowiedz
              • 3 sierpnia 2017

                a mąki jakiej firmy kupujcie? Co uważanie o mące orkiszowej jasnej?

                Anna Sawczak
              • 7 sierpnia 2017

                Mąki pełnoziarniste kupujemy w lidlu. Mąka orkiszowa jasna? Czyli oczyszczana? Oczyszczanych w ogóle nie spożywamy, nie ważne czy orkiszowa, czy jakakolwiek inna. Tylko pełnoziarniste.

                Tatiana Jaworska
      • 15 lipca 2017

        gdzie można kupic te foremki?

        Anna Sawczak
        Odpowiedz
        • 18 lipca 2017

          Te akurat były w Ikea.

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 20 grudnia 2015

    Jeśli można to polecam bardzo te pierniczki http://www.akademiawitalnosci.pl/pierniczki-swiateczne-przeciwzmarszczkowe/.
    Ja robie je z mąki owsianej bezglutenowej bo dzieci wolą takie miałkie a jak się użyje zmielonych z płatków i otręby to z kolei są bardziej
    rustykalne. Przyprawa domowa jest bardzo aromatyczna i ma mnóstwo antyoksydantów; zawsze robię jej podwójnie aby mieć na dłużej bo te pierniczki u nas są uwielbiane.. Dzieci lubią je też z morelami lub daktylami w środku.
    A pieczenie ich to dla nich ogromna frajda!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 20 grudnia 2015

      Może uda mi się wygospodarować nieco czasu na popróbowanie 🙂 Dziękuję 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 7 grudnia 2016

    Czym można zastąpić makę gryczaną? jaglaną, żytnią…?
    niedługo będę testowała przepis 🙂

    Agnieszka
    Odpowiedz
    • 9 grudnia 2016

      Możesz i jedną i drugą, chociaż przy żytniej ciasto powinno być bardziej plastyczne niż przy jaglanej. Robisz dla małego dziecka, które nie zna jeszcze sklepowych ciastek, więc powinno mu smakować z każdej z nich.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 20 grudnia 2016

    Ile można przechowywać ciasteczka?

    BEATA
    Odpowiedz
    • 21 grudnia 2016

      Oj długo. W zeszłym roku wisiały chyba miesiąc na naszej choince. Co prawda miały posmak choinki, ale były smaczne 😉

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 21 grudnia 2016

        Dziękuję za odpowiedź 🙂
        pozdrawiam

        BEATA
        Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.