Sprawdź konkurs!
/ Łakoć / Tarta z pomarańczami

Tarta z pomarańczami

Tatiana Jaworska on 17 lipca 2015 - 06:00 in Łakoć, Zdrowe odżywianie, Dieta

Tym razem miałam wielką ochotę na słodycz. Akurat robiłam tartę ze szpinakiem i tofu (przepis znajdziesz tu), więc za jednym grzaniem piekarnika wybór padł na bezglutenową tartę z pomarańczami.

Jest bardzo smacznym wyborem na podwieczorek. Ciasto pełnoziarniste spowodowało, że się nią nasyciliśmy.

Składniki na tartę z pomarańczami:

Ciasto:

  • 20 dag mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 20 dag mąki z prosa pełnoziarnistej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki wody

Farsz:

  • 5 pomarańczy
  • 2 banany
  • 6-8 łyżek ksylitolu

 

Posiekaj nożem mąkę z masłem. Dodaj jajko i jeszcze raz posiekaj. Zagnieć ciasto. Jeśli się nie klei, dodaj odrobinę wody i zagnieć. Bardziej obrazowy sposób wykonania ciasta kruchego znajdziesz tu.

Odkrój ćwiartkę ciasta i włóż zawinięte w folię aluminiową do lodówki. Wykorzystasz je do ozdobienia tarty.

Ciasto rozwałkuj w miarę cienko i wyłóż nim formę do tarty. Ciasto kruche słabo się wałkuje, więc nie zrażaj się, wyklej formę jak potrafisz. Ciasto przed pieczeniem ponakłuwaj wykałaczką lub widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 st. piekarnika i piecz 10 minut.

Obierz pomarańcze tak dokładnie jak się da i zmiel. Jeśli pomarańcze obierzesz tylko ze skóry, farsz będzie miał gorzkawy posmak jak grejpfrut. Michał takie lubi. Ja wolę obrać pomarańcze jeszcze z błon pomiędzy cząstkami. Zmielone włóż do rondla i gotuj około pół godziny na małym ogniu, aby płyn odparował. Dodaj banana i ksylitol – do smaku.

Na podpieczoną tartę wyłóż pomarańcze, zaś na wierzch fantazyjne wzory z pozostałego ciasta. Ja wybrałam kółka ;-).

IMG_0363_logo

Zapiecz (kilka minut) w piekarniku nagrzanym do 160 st przez 10 minut. Gotowe!

A może i Ty masz jakiś zdrowy przepis na tartę na słodko? Jeśli tak, podziel się proszę w formie komentarza pod tym wpisem.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta z pomarańczami
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 4 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 10 września 2015

    Na jaką inna make podmienic mąkę z prosa? W ogole nie wiedziałam, że jest taka mąką na rynku…
    Makę gryczaną ostatnio zakupiłam 🙂

    Marta
    Odpowiedz
    • 10 września 2015

      Mąka z prosa łagodzi smak gryczanej. Jeśli chcesz bezglutenowo, możesz spróbować z mąką ryżową pełnoziarnistą (jeśli nie masz, zmiel ryż brązowy w młynku do kawy). Można również dać mąkę owsianą, przy czym należałoby się upewnić, że jest beglutenowa (jeśli oczywiście chcesz bezglutenowo). Jeśli zaś gluten Ci nie przeszkadza, to można dodać pszenną pełnoziarnistą.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.