Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Wspaniałe czekoladki domowe

Wspaniałe czekoladki domowe

Tatiana Jaworska on 12 marca 2015 - 22:21 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Dziś wybrałam się w odwiedziny do pracy. Zawsze miło jest spotkać uśmiechnięte koleżanki z działu i dać im powód, aby oderwały się na chwilę od klawiatur. Poza juniorem i córką zabrałam z sobą trochę zdrowych łakoci.

Przygotowałam chałwę, czekoladki, orzechy oraz rodzynki w czekoladzie.

Za pierwszym razem zrobiłam czekoladki tylko z karobu (i składników towarzyszących), bo jest łagodniejszy od kakao, które w smaku jest bardzo intensywne. Jednak doszłam do wniosku, że czegoś im brakuje. Dlatego następnym razem, przygotowując czekoladki na wizytę w firmie, dodałam nieco kakao.

Cieszę się, że udało mi się ustalić proporcje, bo czekoladki zrobiły furorę 🙂

Z takiej ilości składników wyszły mi 44 czekoladki i jeszcze obtoczyłam w niej 10 dag świeżo wyłuskanych orzechów włoskich oraz 10 dag rodzynek.

Składniki na wspaniałe czekoladki domowe:

Tłuszcz kokosowy rozpuściłam w rondlu i wymieszałam z pozostałymi składnikami na gładką masę.

Wymieszaną masę przelałam do foremek. Te foremki, które używam obecnie kupiłam w Ikei. Jak się skończą będę używać silikonowych foremek do lodu.

Wspaniałe czekoladki domowe

Wspaniałe czekoladki domowe

Wstawiłam do lodówki aby masa zastygła. Po 30 minutach przełożyłam czekoladki do papilotek. Gotowe!

Wspaniałe czekoladki domowe

Wspaniałe czekoladki domowe

Jedyne, co może wydawać się ich wadą to fakt, że bardzo szybko robią się miękkie w cieple, dlatego najlepiej jest je przechowywać w lodówce. Takie podane prosto z lodówki są najsmaczniejsze 🙂

Ich ogromną zaletą jest bardzo prosty i zdrowy skład. Czasami do czekoladek dodaję rodzynki, dzięki temu mam czekoladki nadziewane 🙂

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Wspaniałe czekoladki domowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 9 Review(s)

14 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 Komentarze
  • 19 marca 2015

    Czy przypadkiem nie będzie zdrowszy olej rzepakowy niż palmowy?
    W internecie czytałam (chyba na jakimś blogu wegańskim), że palmowy nie jest dobry…

    Czekam na kolejne filmiki na you tubie. Z chęcią pooglądam co gotujecie dla dzieci:)

    Pozdrawiam
    Świeżo upieczona mama

    Marta
    Odpowiedz
    • 19 marca 2015

      Olej rzepakowy do czekoladek niestety się nie nadaje – jest za rzadki. Tłuszcz kokosowy pomimo zawartości kwasów nasyconych w dużej części składa się z średniołańcuchowych triglicerydów, które według najnowszych badań są bardzo zdrowe.
      Filmy o karmieniu niemowląt będziemy nagrywać 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 21 stycznia 2016

    Witam. Dziękuję za ciekawy przepis i ogólnie podcasty, które ostatnio słucham. Jestem zachwycona waszym blogiem. Mam pytanie. Kupiłam olej kokosowy i ugotowałam obiad, ale nie dało si e tego zjeść, wszystko poszło do kosza, Olej nadał daniu inny smak i zapach. Czy kupiłam może nieodpowiedni olej/? A drugie pytanie o nierafinowanych olejach. Czy w sklepie też powinny być w lodówkach? Bo nie spotkałam się jeszcze z tym. Stoją w półeczkach.

    Naza
    Odpowiedz
    • 21 stycznia 2016

      Witaj Naza na naszym blogu 🙂
      Olej kokosowy ma zapach kokosa i jeśli bardzo nim pachnie, to raczej dobrze świadczy. Ostatnio widziałam olej kokosowy bezzapachowy, co oznacza, że jest rafinowany (co było z resztą napisane na etykiecie, choć nie zawsze to piszą), a to bardzo niedobrze. Czyli wygląda na to, że masz dobry olej (nierafinowany). Tylko nie wiem, do czego go zastosowałaś. Do tego oleju trzeba przyzwyczajać się powoli, a z drugiej strony on nie do wszystkiego mi pasuje. Dla mnie lepsze jest masło klarowane, które sama robię i polecam. Może popróbuj do czego najbardziej Ci pasuje olej kokosowy (np. naleśniki), a do reszty stosuj masło klarowane lub oliwę z oliwek.
      Jeśli chodzi o nierafinowane oleje, to w lodówce powinny stac oleje zawierające dużo kwasów jedno i wielonienasyconych (np. olej lniany, rzepakowy). W sklepach ekologicznych powinnaś znaleźć je w lodówce.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 28 stycznia 2016

        Bardzo dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście olej kokosowy ma specyficzny smak, próbowałam zrobić czekoladę z tego przepisu, jednak nie miałam karobu, więc z samym kakao wyszedł mi za gorzki i wylądował w śmieciach. Muszę spróbować jeszcze raz. A co do oleju, włąsnie robiłam z tym olejem kokosowym, córka uciekała z kuchni, powiedziała; ” Mama, ja nie będę tego garnku oblizywać”. ( Zawsze zostawiałam polizać paluszkami garnki po czekoladzie). Smażyłam za to placuszki dla synka i nie było czuć smaku.

        Naza
        Odpowiedz
        • 29 stycznia 2016

          Tak, zdecydowanie samo kakao się nie nadaje 🙂 Może spróbuj kupić karob w necie. Tam znalazłam najlepszą cenę około 6 zł za paczkę 200 g. Mam nadzieję, że moje proporcje Wam zasmakują. Poza tym możesz już smakować podczas mieszania i ewentualnie modyfikować ilość kakao względem karobu 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 9 lutego 2016

    Wygladaja bardzo smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  • 2 kwietnia 2016

    Cukier nie chcial mi sie rozpuscic :/ jest jakas konkretna kolejnosc w jakiej powinno sie dodawac skladniki?

    Anka
    Odpowiedz
    • 2 kwietnia 2016

      Witaj Aniu na naszym blogu!
      Cukier faktycznie nie chce się rozpuścić w tłuszczu i dzięki temu czekoladki są lekko chrupiące. Choć możesz wcześniej zmielić cukier w młynku do kawy. Będzie jeszcze lepiej 🙂
      Pozdrawiam

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 2 kwietnia 2016

        Dziekuje za odpowiedz! Myslalam, ze cos zle zrobilam 🙂 nastepnym razem sprobuje cukier zmielic, zobacze ktora wersja bardIej mi odpowiada 🙂 pozdrawiam!

        Anka
        Odpowiedz
      • 12 marca 2017

        Witam

        czekoladki wyglądają pysznie a czy można dodać miodu zamiast cukru?
        pozdrawiam

        Monelina
        Odpowiedz
        • 13 marca 2017

          Witaj Monelina,
          Możesz spróbować z miodem, ale takim, który się skrystalizuje. Te czekoladki są podatne na rozpuszczenie, ponieważ nie ma tam utwardzaczy. Ale tłuszcz kokosowy w lodówce stężeje, miód zapewne również, więc powinno być dobrze. Tyle, że czekoladki będą miały miodowy smak.
          Pozdrawiam 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
  • 4 czerwca 2017

    Zrobiłam już dwukrotnie, w foremkach świnkach i cała rodzina zachwycona, a mąż powiedział, że to najlepsze czekoladki jakie jadł. Tylko nie wychodzą mi takie błyszczące jak te na zdjęciach, być może powodem jest to,że dodaje cukru muscovado a nie palmowego?

    Cracovianca
    Odpowiedz
    • 5 czerwca 2017

      A może to foremki? Ja mam z Ikea, a gdy użyłam silikonowej, czekoladki oporniej z niej wychodziły i były mniej błyszczące.
      Niezmiernie się cieszę, że smakują! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.