Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Zupa jaglana brukselkowa

Zupa jaglana brukselkowa

Brukselka większości kojarzy się z czymś niesmacznym… dziwnie pachnie, ma ostry smak, podobno jest nawet gorzka. Nawet Franklin z bajki – mały żółwik – nie przepadał za brukselką. Najwyraźniej jego mama nie wiedziała, że można ją ugotować w smaczny sposób. Nie uwierzysz jak sposób przyrządzenia brukselki diametralnie wpływa na jej walory smakowe! 🙂

Zupa brukselkowa z kaszą jaglaną:

  • 1,5 l wody
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pietruszka
  • gruby plaster selera
  • 15 cm pora
  • 2 ziemniaki
  • 15 brukselek (mogą być mrożone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki surowej kaszy jaglanej (lub komosy ryżowej) + 1 szklanka wody

Przyprawy:

  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 szczypty kozieradki i kminku w ziarenkach
  • szczypta kurkumy (na czubku noża)
  • 0,5 łyżeczki lubczyku i macierzanki lub tymianku
  • 1 płaska łyżka dobrej soli
  • 1 łyżka oleju lnianego lub oliwy z oliwek

Marchewki, cebule, pietruszkę, selera pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce, jeśli tak lubisz. Pora pokrój w krążki.

W garnku zagotuj wodę, dodaj przyprawy i wszystkie warzywa (oprócz czosnku i brukselek) albo pokrojone w małą kostkę, albo starte na tarce. Po 5 minutach gotowania dodaj brukselki, a po kolejnych 10 minutach czosnek, tłuszcz i ugotowaną kaszę i wyłącz gaz.

Kaszę jaglaną przygotuj w osobnym naczyniu. Opłucz ją i zalej w garnku szklanką wody. Gotuj 15 minut, po czym odstaw z gazu i poczekaj kolejne kilka minut, aby stężała. Następnie pokrój w garnku nożem na kawałki i dodaj do zupy.

Możesz surową wypłukaną kaszę dodać do gotowania zupy, razem z brukselkami. Zupa też będzie smaczna i zaoszczędzi Ci to pracy. Choć większość osób bardziej lubi kaszę ugotowaną osobno i pokrojoną w kostkę.

Zupa jaglana brukselkowa

Zupa jaglana brukselkowa

Zupa jaglana brukselkowa

Zupa jaglana brukselkowa

Porcja dla 4 osób na raz.

UWAGA!

Zupa jaglana brukselkowa doskonale sprawdzi się w ramach jaglanego detoksu.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy na takiej diecie można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod link, gdzie znajdziesz więcej informacji na temat programu Jaglany Detoks w 2 tygodnie.

ZAPRASZAMY!

Od początku byłam pozytywnie nastawiona, zmobilizowana i wiedziałam, że podołam mimo wszystko. Po kursie mam lepsze samopoczucie, ogólnie bardziej zmobilizowałam się w kuchni. Dzięki temu, będę nadal stosowała te przepisy bo bardzo mi odpowiadają oraz smakują. Najbardziej podobało mi się wideo na żywo na fb, można było "porozmawiać" zadawać pytania oraz grupa wsparcia, fajni ludzie z którymi można było powymieniać się spostrzeżeniami oraz wątpliwościami. Fajne tez było to że nie było podanego całego planu posiłków tylko każdego dnia trzeba było czekać, to bardziej mobilizuje. Cieszę się, że zrobiłam oczyszczanie 🙂

Marta Wik

Dlaczego warto spożywać <strong>kaszę jaglaną</strong>? Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana nie zawiera fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Jest wyjątkowo lekkostrawna. Dzięki sporej zawartości węglowodanów złożonych powoli uwalnia energię, czyli syci na długo. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe (dzięki czemu wspomaga leczenie kataru), dobrze wpływa na stawy, wygląd włosów oraz paznokci. Krzem wspomaga przemianę materii i ułatwia odchudzanie. W kuracjach leczniczych kaszę stosuje się jako kleik w chorobach żołądka, wątroby, trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. Znajdziesz w niej łatwo przyswajalne białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem. Przy kuracjach oczyszczających pomaga usuwać toksyny, metale ciężkie, zalegające pozostałości po lekach, w tym antybiotykach i inne złogi.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa jaglana brukselkowa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 11 października 2017

    Często przygotowuje jarzynowa z kasza jaglana, tyle, ze kasze gotuje na sypko i każdy z domowników sam nakłada sobie ile ma ochotę, potem zalewa gorąca zupa i posypujemy obficie zieleninka

    Agnieszka
    Odpowiedz

Darmowy Bonus!

Zapisz się na News Letter i odbierz DARMOWEGO eBooka z najpopularniejszymi wpisami z bloga!

Nikomu nie będziemy udostępniać Twojego adresu email.