Sprawdź konkurs!
/ Obiad / Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Tatiana Jaworska on 10 grudnia 2014 - 22:22 in Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Bakłażan – nie dość, że to piękna ozdoba kuchni, to jeszcze smaczne warzywo. A gdy dowiesz się jak wpływa na organizm, polubisz je jeszcze bardziej.

Bakłażan posiada znaczne ilości składników odżywczych min. błonnika i jest niskokaloryczny. Stanowi źródło bioflawonoidów chroniących tętnice przed szkodliwym cholesterolem zmniejszając utlenianie tzw. dobrego cholesterolu, który ma niską gęstość.  Bioflawonoidy odbudowują tętnice i zapobiegają udarowi mózgu oraz innym rodzajom krwotoków.

pomocne w leczeniu miażdżycy, poprawiają przepływ krwi w naczyniach wieńcowych i obniżają ciśnienie. Pomagają wątrobie w usuwaniu związków toksycznych z organizmu. Wspomagają usuwanie zastoju krwi poprzez rozpuszczenie zakrzepniętej krwi oraz nadmiernego rozrostu tkanek takich jak guzy i mięśniaki powstałe na skutek zastoju krwi.

Dobrze, aby raz w tygodniu znalazł się w Twoim menu. Kobiety w ciąży powinny spożywać bakłażany sporadycznie. Poniżej przepis na wyśmienity bakłażan faszerowany:-)

Składniki na bakłażan faszerowany:

  • 1 bakłażan
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 20 dkg mielonej wołowiny
  • 4 łyżki ugotowanego brązowego ryżu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki pikantnej przyprawy
  • 3 łyżki śmietany 18% Piątnicy
  • 1 pomidor
  • żółty ser

Bakłażan przekrój wzdłuż na pół i wydrąż większość miąższu. Wydrążony miąższ i cebulę pokrój w kostkę i razem z mięsem podsmaż na oleju. Dodaj przecier i sok pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę, ryż, przyprawę, śmietanę i pokrojony w kostkę pomidor. Farsz wymieszaj, napełnij nim połówki bakłażana. Każdą posyp startym serem.

IMG_7022_logo

Ułóż warzywo w naczyniu żaroodpornym, przykryj i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Bakłażan faszerowany gotowy!

Porcja dla 2 osób.

A może Ty masz jakiś ciekawy przepis na bakłażan? Jeżeli tak, dodaj komentarz pod artykułem. Twoje doświadczenia wzbogacą ten wpis i być może zainspirują mnie lub innego czytelnika do wypróbowania Twojego sposobu.

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Bakłażan faszerowany
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

1 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 Komentarze
  • 13 grudnia 2014

    Bakłażany to super sprawa. W różnej postaci podjadłem ich sobie w Bułgarii, przy okazji kilku wakacyjnych pobytów. Tam są porządnie dojrzałe i niedrogie, więc tubylcy świetnie przyrządzają je z grilla, duszone, panierowane, nadziewane i czort wie jak jeszcze. Jednym słowem: smaczna rzecz.

    ACz
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie