Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Tatiana Jaworska on 8 lutego 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Przekąska, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Niezła zabawa z takimi paluszkami. Udzielać się może nawet 3-letni domownik: pomogę Ci mamo, podam ciasto. W takiej pracy można pomagać 😉 Ciasto lepi się jak plastelina.

Składniki na bezglutenowe paluszki domowe z sezamem:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 4 łyżki mąki gryczanej do podsypywania ciasta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 4 łyżki serka twarogowego (kanapkowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (beglutenowego )
  • zdrowa sól gruboziarnista  i sezam do obsypania paluszków

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem – sposób wykonania

Na blat wysyp mąkę, proszek do pieczenia, na to połóż masło, wbij jajko i trochę posiekaj nożem. Dołóż serek i posiekaj dokładniej. Następnie weź ciasto w dłonie i zagniataj podsypując dodatkową mąką. Gdy ciasto będzie już tylko lekko kleiste podziel je na małe kawałki, z których następnie zrobisz paluszki. Ja z ciasta robię wałek i kroję go nożem na małe kawałki. Następnie każdy z nich roluję, aby wyszedł paluszek.

Na blasze połóż papier do pieczenia, nasyp nieco soli i sezamu. Każdy paluszek kładź na blasze i obtaczaj w soli oraz sezamie.

Piekarnik rozgrzej do 150 st. opcja termoobieg (lub 160 góra/dół). Blaszki z paluszkami wsuń do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki 15 minut.

Z tej porcji wychodzi około 30 solidnych paluchów.

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem

Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
Nazwa przepisu
Bezglutenowe paluszki domowe z sezamem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

0 Komentarze
  • 10 lutego 2018

    Czym można zamienić serek twarogowy? Nie moge jeść nabiału.

    Joanna
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie