Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Tatiana Jaworska on 5 kwietnia 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

W końcu udało się! Chciałam zrobić ciasto z makiem, ale żeby nie było z nim za dużo pracy, aby nie było tam glutenu i w ogóle aby było super zdrowe i do tego bardzo smaczne. Pierwszy raz spróbowałam na Boże Narodzenie, ale było nie jak ciasto, tylko bardziej jak zwarty i zdecydowanie za słodki pudding. Dało się zjeść, ale szału nie było. Ten upiekłam w piątek wieczorem przed Wielkanocą…

Nic już miałam nie robić, ale to ciasto chodziło mi już długo po głowie (piękny jest nasz język polski ;-). Święta są doskonałą okazją – jest wówczas więcej osób do testowania. A zatem upiekłam je w piątek wieczorem, a smakowaliśmy w sobotę i połowa ciasta zniknęła.

Ja naprawdę lubię taką konsystencję ciasta – podobna do browni z fasoli. Można spokojnie dać je dziecku, które nie jada słodyczy. Ciasto ma w sobie mnóstwo wapnia z maku i migdałów oraz magnez z gryki. I do tego błonnik. No świetne jest! To znaczy dla naszej rodziny jest świetne i Michała siostrze również bardzo zasmakowało.

I wcale nie jest tylko na święta!

Składniki na browni makowe bezglutenowe:

Ciasto:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (może być szklanka kaszy jaglanej)
  • 2 szklanki maku
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka soku z pomarańczy (mi wystarczyło 2,5 pomarańczy)
  • 0,5 szklanki mleka, np. roślinnego
  • 6 łyżek miodu
  • 0,5 szklanki migdałów lub innych orzechów
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • skórka z 2. pomarańczy

Spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka płatków owsianych

Polewa:

  • 8 łyżek tłuszczu kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • po 4 łyżki kakao i karobu

Browni makowe – sposób przygotowania

Upewnij się, że w daktylach nie znajdziesz pestki i zalej je wrzątkiem, a po 10 minutach wymieszaj z płatkami owsianymi i niech czekają. Wyciśnij 1 szklankę soku z pomarańczy (zaraz wykorzystasz skórkę).

Kaszę wypłucz i daj do garnka. Mak, jeśli dasz radę, również przepłucz i daj do tego samego garnka. Wlej wodę, mleko i sok z pomarańczy. Gotuj 30 minut (od czasu do czasu zamieszaj). Po tym czasie dodaj miód i dokładnie zmiksuj. Ja używam tego blendera kielichowego, ale ręczny też może być.

W międzyczasie ugotuj skórkę z pomarańczy: Gdy wyciśniesz sok z pomarańczy oddziel skórkę pomarańczową od tej białej wewnętrznej. Pokrój ją na małą kostkę i ugotuj w 100 ml wody (15 minut).

Przygotuj spód:

daktyle zmiksuj z płatkami owsianymi i wyłóż tym blachę do pieczenia. Ja zawsze na blachę kładę najpierw papier do pieczenia.

Przygotuj ciasto:

Gdy ciasto będzie zmiksowane dodaj posiekane orzechy, całe rodzynki i skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód.

Całość wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 st. opcja dół i piecz 20 minut. Wyłącz piekarnik, odczekaj kolejne 10 minut (aby skorzystać z ciepła w piekarniku) i dopiero wyjmij ciasto. Gdy przestygnie wylej na nie polewę i wstaw do chłodnego miejsca. Ja wstawiłam je na noc do lodówki i zrobiła mi się na polewie rosa. Ale gdybym ciasto wystawiła po 2. godzinach, rosy by nie było.

A polewę zrób tak:

rozpuść tłuszcz kokosowy, dodaj ksylitol, kakao oraz karob i dokładnie wymieszaj (najwygodniej blenderem). Polewa będzie chrupiąca. Jeśli zaś nie chcesz aby chrupała, zmiel najpierw ksylitol na puder.

Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Browni makowe bezglutenowe

Dlaczego warto jeść <strong>grykę?</strong> Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Browni makowe bezglutenowe
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 5 kwietnia 2018

    Świetny przepis! Chcę jutro go wypróbować bo mam mase makowa w puszce i w zwiazku z tym pytanie- czy zmiksowac tę mase razem z kasza czy juz nie trzeba i wystarczy samą kasze a później polaczyc ?

    Jammi
    Odpowiedz
    • 6 kwietnia 2018

      Wówczas gotujesz tylko kaszę i miksujesz, a potem łączysz wszystko razem. No i tych bakalii raczej nie musisz dawać. Tylko wiesz, to wówczas nie jest już tak zdrowy makowiec 😉 i małemu dziecku bym nie podała.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 13 kwietnia 2018

    Czyli jak rozumiem mak nie mielony?

    Agata
    Odpowiedz
    • 13 kwietnia 2018

      Ja mak daję suchy nie mielony. Mielę go po ugotowaniu, razem z kaszą.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 5 czerwca 2018

        Witam,
        co mogę użyć zamiast ksylitolu?

        ewa
        Odpowiedz
        • 6 czerwca 2018

          Na przykład miód, cukier nierafinowany.

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie