Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Tatiana Jaworska on 4 stycznia 2018 - 06:00 in Bezglutenowe, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

I kolejny bezglutenowy chleb. Testuję na córce, która nie lubi kaszy gryczanej. Niewiele jest rzeczy, których nie lubi… Trudno w ogóle doszukać się czegoś, czego nie lubi… Kaszy gryczanej nie lubi. Mąki gryczanej OCZYWIŚCIE również nie lubi… Ale chleb z mąką kukurydzianą lubi 😉

Składniki na chleb z mąki gryczanej na drożdżach:

  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 0,5 szklanki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka zdrowej soli
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżka płatków amarantusa
  • 700 ml letniej wody 100 do zaczynu i 600 do ciasta

Zrób zaczyn drożdżowy: rozmieszaj drożdże w 100 ml letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

Następnie wymieszaj wszystkie suche składniki, po czym dodaj zaczyn i wodę i krótko zamieszaj. Odstaw w misce na 20 minut w ciepłe miejsce przykryte ścierką. Po tym czasie przemieszaj i przelej do foremki (2 litry) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut przykryte ścierką.

W tym czasie rozgrzej piekarnik do 190 st. góra/dół. Gdy będzie nagrzany wstaw foremkę z ciastem i piecz 50 minut. Po upieczeniu jeszcze gorący chleb wyłóż na kratkę, aby odparował. Wychodzi bochenek o wadze 1,3 kg.

Zawsze związuję foremkę, aby trzymała fason 😉

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Chleb z mąki gryczanej na drożdżach

Dlaczego warto jeść <strong>grykę?</strong> Dlaczego warto jeść grykę?

Gryka zawiera białko wartościowe pod względem dużej różnorodności aminokwasów, w tym egzogennych, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego, minerałów: magnezu, żelaza, wapnia, fosforu, potasu, miedzi, lecytyny, krzemu, rutyny. Duża zawartość błonnika przeciwdziała zaparciom, oczyszcza jelita. Kasza gryczana dzięki swojemu składowi działa pozytywnie na pracę mózgupamięćkoncentrację, wzmacnia układ nerwowy, dobrze działa na sen, wspomaga serce, stan żył i tętnic. Jest dobra dla osób chorych na cukrzycę, nadciśnienie, niedokrwistość, choroby serca i układu naczyniowego, dla osób żyjących w stresie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwzapalne. Zapobiega kruchości naczyń krwionośnych, obniża ryzyko wystąpienia nadciśnienia i chorób układu krążenia, odsuwa proces starzenia organizmu w czasie. Jest zasadotwórcza.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Chleb z mąki gryczanej na drożdżach
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 10 stycznia 2018

    Witam
    Ja również jak państwa córka nie lubię smaku gryki. Oczywiście zjem , dużo chętniej niepaloną .Choruje na nowotwór
    neuroendokrynny ( hormonalnie zależny) a poza tym Hashimoto. Już dość długo szukam przepisu na chleb ponieważ mam świadomość że gluten mi szkodzi. Czy składniki tego chleba nie będą mi szkodzić?
    Wiem że gryke i kukurydze przed zbiorami ,,leje” się .Roundupem. Co o tym sadzicie ?

    marzena
    Odpowiedz
    • 17 stycznia 2018

      Gryka nie ma w sobie glutenu, więc będzie do bardzo dobry sposób na unikanie go. Taki samodzielnie przygotowany chleb to również dobre wyjście aby nie kupować sklepowego bezglutenowego i uniknąć niepożądanych dodatków. Jeżeli pozostałe składniki tego chleba Ci nie szkodzą, to chleb będzie dobry dla Ciebie. Ale możesz również upiec prostszy w składzie (tu jest link do niego).
      Gryka jest traktowana roundupem dlatego polecamy kupowanie tylko ekologicznej. Również jaglaną najlepiej kupować ekologiczną. I kukurydzę też.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie