Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Niedawno spotkałam się z szalenie miłymi osobami i rozmawialiśmy o podjadaniu z nudów. Każdy z nas oczywiście stara się tego nie robić, a jak już robi to stara się, aby było to coś pożywnego. A co jeśli ktoś uwielbia budynie? Czy coś można z tym fantem zrobić? Ano można. Można ugotować czekoladowy budyń z kaszy jaglanej, zwany przez Brytyjczyków puddingiem.

Taki budyń nada się i na śniadanie i na deser. Jest pyszny i rozgrzewający, a zima tuż tuż 🙂

Składniki na czekoladowy budyń z kaszy jaglanej:

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 5 orzechów laskowych w łupinkach
  • 10 daktyli lub suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka masła (dla wegan może być tłuszcz kokosowy)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • 2 łyżki płatków migdałowych lub kokosowych

Daktyle namocz godzinę wcześniej, po czym pokrój na kawałki. Jeśli dasz 10 daktyli pudding będzie lekko słodki. Jeśli wolisz słodszy, dodaj ich więcej. Jeśli nie masz czasu na moczenie daktyli, skorzystaj na przykład z melasy z karobu.

Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz w wodzie. Jeśli chcesz aby działała rozgrzewająco podpraż ją w garnku przed dodaniem wody.

Kaszę oraz daktyle i masło gotuj przez około 15 minut od zagotowania. Dodaj kakao wymieszane w maleńkiej ilości wody i zagotuj.

Orzechy obierz i zmiel, a następnie dodaj do ugotowanej kaszy i już nie gotuj. Wszystko dokładnie zblenduj.

Przelej do miseczek, posyp płatkami migdałowymi lub kokosowymi i gotowe.

Jedz na ciepło. Na zimno jest również smaczny, choć w miarę stygnięcia budyń staje się gęstszy.

Smacznego 🙂

Porcja dla 2-4 osób.

Dlaczego warto spożywać kaszę jaglaną?

Kasza jaglana jest jednym z niewielu zbóż nie zawierającym fityny, dzięki temu nie zakwasza organizmu. Dodatkowo ma właściwości zasadotwórcze, co oznacza, że wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu. Nie zawiera glutenu. Ogrzewa organizm, szczególnie jeśli ją podprażysz. Wzmacnia układ odpornościowy i ze względu na zawartość krzemu regeneruje błony śluzowe, dobrze wpływa na stan kości, wygląd włosów oraz paznokci. W kuracjach leczniczych stosuje się ją w chorobach trzustki, śledziony i przy anemii. Kasza jaglana wzmacnia organy kobiece i poprawia funkcjonowanie żeńskich gruczołów płciowych. W kaszy jaglanej znajdziesz białkowitaminy B1, B2, B6, kwas foliowy, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, krzem.

 

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 4 Review(s)

8 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

8 Komentarze
  • 1 kwietnia 2016

    zrobiłem smakuje dobrze aczkolwiek nie wiem czy właściwie to wykonałem bo opis jest niedokładny. Tzn. kiedy to masło dodać i co z kakao o którym mowa w spisie potrzebnych produktów.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 1 kwietnia 2016

      Słusznie Tomasz, nie napisałam tego wcześniej, ale dzięki Tobie właśnie uzupełniłam. Dziękuję 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 20 listopada 2016

    0,5 szklanki kaszy w przepisie dla 2-4 osób? + “Kaszę oraz daktyle i masło gotuj przez około 15 minut od zagotowania.” – czyli kaszę gotować 15 min. + później jeszcze raz kaszę z daktylami i masłem gotować kolejne 15 min? Ciapa wyjdzie z tego. Trochę niedokładny ten przepis.

    Jaroo
    Odpowiedz
    • 20 listopada 2016

      Witaj Jaroo,
      Tak 0,5 szklanki – razem z pozostałymi składnikami wyjdzie porcja dla 4 osób lub dla 2, które dużo jedzą.
      Kaszę oraz daktyle i masło gotuj 15 minut – gotujemy jedne 15 minut.
      Tak, wyjdzie ciapa, na dodatek dokładnie zmiksowana – to ma być budyń.
      Pozdrawiam 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 5 lutego 2017

        Jeśli chcemy zastąpić daktyle melisa czy karobem to ile tego użyć? Pozdrawiam

        HALINA
        Odpowiedz
        • 5 lutego 2017

          Ups miało być melasa a nie melisa. Sorry

          HALINA
          Odpowiedz
          • 5 lutego 2017

            Cześć Halina,
            Daj tyle melasy z karobu, aby Ci smakowało. Ja dałabym jakieś 3-4 łyżki 🙂
            Pozdrawiam,
            Tatiana

            Tatiana Jaworska
            Odpowiedz
  • 17 listopada 2019

    Zrobiłam, wyszedł pyszny, a na zimno jeszcze lepszy. Zamiast masła dałam olej kokosowy, czy może być? polałam dodatkowo syropem klonowym

    Gosia
    Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie