Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Fasolka po bretońsku bez mięsa

Fasolka po bretońsku bez mięsa

Tatiana Jaworska on 30 stycznia 2015 - 10:40 in Bezglutenowe, Obiad, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Zastanawiasz się czy fasolka po bretońsku może być smaczna bez zapachu wędzonki? Pewnie, że może.

Dzięki temu, że nie ma tam mięsa i żaden ze składników nie jest podsmażany, danie to jest łagodne w smaku i lżej strawne.

Trochę się martwiłam, że 4-miesięczne niemowlę, które karmię piersią będzie miało problemy z brzuszkiem, ale nie – nic mu nie było :-). Tyle się naczytałam, że mamy karmiące powinny unikać fasoli. Widać, to bardzo indywidualna sprawa. No i kilka razy należy ją wypłukać.

Składniki na fasolkę po bretońsku bez mięsa:

  • 2 szklanki fasoli Jaś
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 2 duże liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • puszka pomidorów krojonych (lub 3 świeże bez skórki)
  • 3 łyżki majeranku
  • 5 liści świeżej bazylii (możesz ją pominąć)
  • 1 łyżeczka soli morskiej gruboziarnistej (dodasz ją na koniec)

Fasolę zostaw do namoczenia na noc. Wypłucz, wrzuć na wrzątek i po paru minutach zmień wodę na świeżą. Daj tylko tyle wody, aby zakryć fasolkę. Zawsze możesz jej dodać, jeśli będzie za mało. Mi wyszło około 3 litrów gotowego dania.

Gotuj przez godzinę, a następnie dodaj warzywa (bez pomidorów). Po 20 minutach dodaj pomidory z puszki. Po kolejnych 20 minutach wyjmij warzywa (oprócz fasoli) i zblenduj. Nada to fasolce zawiesistą konsystencję. Zblendowane warzywa przelej do fasolki, dodaj majeranek, bazylię i jeśli potrzeba – sól. Zagotuj i wyłącz gaz. Gotowe!

Gotując fasolę sól dodawaj zawsze na koniec, aby fasola nie stwardniała.

Dlaczego warto jeść fasolę?

Masz do wyboru (w skali świata) ponad 350 gatunków fasoli, różne kolory, rozmiary – dla każdego coś dobrego.

Jest jednym z najbardziej wartościowych roślinnych źródeł białka i wapnia. Oprócz tego znajdziesz w niej potas, żelazo, magnez, cynk, kwas foliowy, fosfor, witaminy z grupy B. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Ma dobroczynne właściwości zasadotwórcze – odkwasza organizm – neutralizuje nadmierną zawartość kwasów, powstałą na skutek spożycia zbyt dużej ilości mięsa i żywności przetwarzanej. Znajdująca się w fasoli lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

 

A może Ty masz jakiś ciekawy i zdrowy przepis na fasolę? Jeśli tak, podziel się proszę w formie komentarza pod tym wpisem.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Fasolka po bretońsku bez mięsa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 11 Review(s)

10 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

10 Komentarze
  • 11 grudnia 2015

    jeśli chodzi o aromat wędzonki to ostatnio zrobiłam fasolkę w pomidorowym sosie, a potem dodałam do niej pokruszoną kulkę twarogu wędzonego (lidl). Ser rozpuścił się w sosie, a aromat wędzonki był konkretny. Zwłaszcza na drugi dzień, jak się “przegryzło”. Danie przestaje być tak lekkostrawne, ale jest bardzo smaczne 😉

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 12 grudnia 2015

      A jak by tak dodać kilka suszonych śliwek wędzonych…?
      Witaj na naszym blogu! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 28 września 2016

        Wędzona papryka nada tego smaku i aromatu, polecam 🙂

        Iza
        Odpowiedz
  • 3 lutego 2016

    Aromatu wedzonki swietnie dodaje wedzona papryka w proszku. Ja zawsze dodaje do takich dań ☺Pozdrawiam

    Gosia
    Odpowiedz
  • 3 lutego 2016

    można dodać słodką wędzoną paprykę w proszku-pychotka!!!

    m
    Odpowiedz
    • 3 lutego 2016

      Właśnie mam taką paprykę, ale dzieci trochę narzekają, że potrawa jest za ostra 🙂 Chociaż nam z Michałem smakuje 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 lutego 2016

    Idealna. Mój mąż nie lubi pływającego mięcha, a ja jestem karmiącą mamą (dokładnie czteromiesięcznego Bączka). Wypróbujemy 🙂

    Sylwia
    Odpowiedz
    • 4 lutego 2016

      A za kilka miesięcy, to i Bączek z Wami zje 🙂
      Witaj na naszym blogu Sylwio 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 9 listopada 2017

    Przepis na ugotowanie samej fasoli – strzał w dziesiątkę, fasolka jest bardzo przyjemnie miękka, aż rozpływa się w buzi.
    Natomiast, moim zdaniem oczywiście, dodanie marchewki i selera psuje całościowy smak potrawy, chociaż ją zagęszcza… Lepiej zrobić na samych pomidorach…

    MO
    Odpowiedz
    • 9 listopada 2017

      A widzisz, jak to bywa. Z selera mogłabym zrezygnować, ale bez marchewki ani rusz 🙂 Witaj na blogu 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie