Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Jarmuż duszony z czosnkiem

Jarmuż duszony z czosnkiem

Tatiana Jaworska on 4 lutego 2015 - 06:02 in Bez kategorii, Bezglutenowe, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jarmuż to wspaniałe warzywo bogate w składniki odżywcze, które na stałe zawitało do naszej kuchni. Można jeść go w kanapkach na surowo, można dodać do sałaty, do zupy, można też go udusić. Jeśli poddaję go obróbce cieplnej, trwa ona bardzo krótko, aby nie stracił swoich właściwości. Dziś przepis na jarmuż duszony z czosnkiem.

Można go zjeść bez żadnych dodatków lub na przykład z duszonymi pieczarkami.

Jarmuż duszony z czosnkiem

Jarmuż duszony z czosnkiem

Czyż to nie piękne warzywo?

Składniki na jarmuż duszony z czosnkiem:

Jarmuż umyj i odetnij twarde łodygi. W rondlu podgrzej delikatnie masło lub oliwę, dodaj posiekany czosnek i mieszaj przez około minutę.

Dodaj jarmuż i gałkę, podlej odrobiną wody i gotuj na małym ogniu bez przykrycia przez około 10 minut. Na koniec dodaj odrobinę soli i odstaw z ognia.

Jarmuż musi zachować barwę soczystej zieleni. Jeśli za długo gotujesz staje się ciemnozielony i mniej wartościowy.

Ja ułożyłam przygotowany jarmuż na talerze i dodałam po kawałku grillowanego indyka przyprawionego roztartym w moździerzu kminem rzymskim.

Dlaczego warto jeść jarmuż?

Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę. 

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Jarmuż duszony z czosnkiem
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 19 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 10 lutego 2015

    Fantastyczny sposób podania jarmużu. Ja zamiast mięsa dałam pieczarki.

    Małgorzata
    Odpowiedz
    • 15 lutego 2015

      Małgorzato, pieczarki to świetny pomysł! Dziękuję za podzielenie się. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 2 stycznia 2018

    Ja z kolei smaże jarmuż tylko 5 min i wbijam na niego jajka, takie sadzone i tylko lekko scięte.

    Szczęśliwego 2018 dla wszystkich!!!

    Ava
    Odpowiedz
    • 2 stycznia 2018

      Najlepszego Ava!! 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie