Jarmuż z makaronem

Jarmuż pojawia się u nas bardzo często. I na zimną przekąskę i na ciepłą kolację lub na lekki obiad.

Ta zdrowa i smaczna sałatka to kilka prostych składników, a co ważne jarmuż jest bogatym w składniki odżywcze warzywem krzyżowym. Nie więdnie jak sałata, dlatego można go zjeść również na drugi dzień.

Składniki na jarmuż z makaronem:

  • 20 dag jarmużu
  • pół kostki sera feta
  • 4 suszone pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 20 dag makaronu pełnoziarnistego
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sos sojowy (bez glutaminianu)

Jarmuż umyj i pozbądź się twardych łodyg. Porwij liście na małe kawałki. Pomidory i fetę pokrój w kostkę, kukurydzę z puszki wypłucz w wodzie. Makaron ugotuj al dente i wystudź. Połącz składniki, polej olejem i sosem sojowym i gotowe.

Smacznego!

Dlaczego warto jeść jarmuż?
Jarmuż jest doskonałym źródłem prowitaminy A. Zaś witamina A, czy karoten, czyli prowitamina A, z której organizm syntetyzuje tę witaminę, są czynnikami niezbędnymi do prawidłowego wykorzystania białka przez organizm. Jarmuż, jako zielona roślina, jest źródłem chlorofilu, który działa oczyszczająco na organizm i powstrzymuje rozprzestrzenianie się grzybów, bakterii i innych mikroorganizmów. Dodatkowo chlorofil wspomaga rozwój korzystnej flory jelitowej. Zielone warzywa, a w tym jarmuż działają korzystnie na wątrobę
 

A może Ty masz zdrowy przepis na podanie jarmużu? Jeśli tak, podziel się proszę w komentarzu pod tym wpisem.