Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Kapuśniak

Kapuśniak

Tatiana Jaworska on 3 lutego 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Zupa

Ferie w pełni. Jedni wracają z nart, inni szczęściarze dopiero jadą. A my na łyżwy 😉 Tylko sobie wyobraź: wracasz zmęczony z całodniowego szaleństwa na nartach, a tam czeka kapuśniak, który wcześniej ugotowałeś 🙂

Taki zdrowy, pyszny, słodko-kwaśny. Mniam.

Składniki na kapuśniak:

  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 por
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziemniaków
  • 25 dag kapusty kwaszonej, która ma w składzie tylko kapustę i sól
  • 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • jeśli chcesz ją ugotować na mięsie, daj około 30 dag

Ilość kapusty zależy od tego, jak kwaśną zupę lubisz.

Warzywa pokrój w talarki, seler w małą kostkę i gotuj z przyprawami około 20 minut w 2 litrach wody. Jeśli chcesz ugotować z kurczakiem, daj go na początku razem z warzywami.

Dodaj ziemniaki i gotuj 10 minut. Dodaj posiekaną kapustę, gotuj jeszcze 20 minut. I już, po godzinie kapuśniak gotowy. Gdy przestygnie dodaj olej rzepakowy.

Smacznego!

Dlaczego warto jeść kapustę kwaszoną?

Bo wzmacnia odporność dostarczając organizmowi cennych składników odżywczych. Kapusta kwaszona to witamina A, C, E (przeciwutleniacze oczyszczające organizm z nadmiaru wolnych rodników odpowiedzialnych za nowotwory oraz stany miażdżycowe), B, P, K, beta-karoten, sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, potas. Dodatkowo siarka, która korzystnie wpływa nie tylko na układ odpornościowy, ale i na wygląd włosów, skóry i paznokci. Wytworzony podczas fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy nie pozwalając działać substancjom gnilnym. Bakterie kwasu mlekowego są lekiem na stany zapalne żołądka i jelit.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Kapuśniak
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 3 lutego 2015

    Zawsze lubiłem tą zupę, ale chyba nigdy nie jadłem jej bez dodatku wędzonego boczku. No cóż, może spróbuję, ale jestem typowym mięsożercą, więc…

    ACz
    Odpowiedz
    • 3 lutego 2015

      Dobrze choć raz spróbować, a nuż posmakuje 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 listopada 2015

    Dziękuję! Swietny przepis bo ja akurat jestem jaroszem, jutro gotuje ten kapuśniak!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 5 listopada 2015

      Niedługo zamieszczę przepis na lekki bigos bez mięsa 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie