Masło klarowane – jak to zrobić?
Wiele osób pyta mnie jak zrobić masło klarowane, dlatego zdecydowałam, że napiszę krótką instrukcję. Takie klarowanie to naprawdę prosta sprawa. Masło klarowane przydatne jest do podsmażania.
Smażenie samo w sobie nie jest zdrowe, dlatego masła klarowanego używamy do lekkiego podsmażania. Doskonale się do tego nadaje z następujących powodów:
- jest tłuszczem nasyconym, stabilnym temperaturowo; oznacza to, że nawet po podgrzaniu nie rozpada się na niezdrowe frakcje kwasów tłuszczowych,
- ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez przypalania można podgrzać je do wyższej temperatury,
- kwasy tłuszczowe z masła klarowanego zaliczane są do nisko i średnio-łańcuchowych (kwas laurynowy, mirystynowy, masłowy, rumenowy). Dzięki temu są łatwo strawne i stanowią dobre źródło łatwo dostępnej energii. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Do ich trawienia nie jest potrzebna żółć, dlatego są lepiej tolerowane przez osoby z chorobami wątroby i dróg żółciowych.
Zatem jak ja robię masło klarowane?
Do rondla wkładam kostkę masła i podgrzewam delikatnie, aby się rozpuściło.
Stoi na bardzo małym ogniu, aby się nie gotowało, ale aby zaczęło wytrącać się białko.
Białko zbieram – choć nie jest to konieczne – dzięki temu lepiej widzę, czy już się sklarowało.
Gdy wygląda jak poniżej, przecedzam je przez gazę.
Po czym wygląda tak:
A tak będzie wyglądało, gdy ostygnie.
Piękne! 🙂
Przechowuję je w naczynku kamionkowym, zamknięte, bez dostępu światła, w lodówce. Najdłużej zdarzyło mi się dwa miesiące, bo właściwie prawie nie używamy ostatnio patelni.
Proste, prawda?
Życzę dobrej zabawy! 🙂
O tym, jak wybierać zdrowe tłuszcze, możesz poczytać w tym artykule.
UWAGA: Bezpłatny eBook!
„6 kroków do zdrowego odżywiania”
Bezpłatny eBook, a w nim:
Super! Nic tylko zrobić 🙂
Jak długo należy trzymać na ogniu masło po roztopieniu? Tak orientacyjnie?
Tak około 10 minut. Można to rozpoznać po tym, że przestaje być mętne.
Jutro właściwie w dniu dzisiejszym zrobię ?. Przepisy Super!!!!! zapewne każdy zagości na naszym rodzinnym stole !!!! Pozdrawiam
Witaj na naszym blogu Ela! 🙂 Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek pytania, to pisz śmiało.
a takie pytanie lepiej masło klarowane czy olej kokosowy do lekkiego podsmażania ? 🙂
Dla wegan olej kokosowy. A poza tym można je postawić na równi, ponieważ obydwa tłuszcze zawierają zdecydowaną przewagę nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie ulegają utlenianiu. Dodatkowo mają wysoką temperaturę dymienia i składają się ze średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, więc są łatwo strawne (bez konieczności użycia żółci). My używamy je zamiennie. 🙂
Bardzo dziękuję ! ps: uwielbiam Was !! :*
Zapraszamy jak najczęściej 🙂
Witam. jesteście świetni 😉 a jakie masło jest najlepsze jakie wybrać?
Witaj Kasiu 🙂 A takie najzwyklejsze Masło Ekstra 🙂
Czy tak przygotowane masło można podzielić na porcje i zamrozić?
Tak, chociaż masło klarowane można przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.