Sprawdź konkurs!
/ Artykuł / Masło klarowane – jak to zrobić?

Masło klarowane – jak to zrobić?

Masło klarowane
Tatiana Jaworska on 18 listopada 2015 - 06:00 in Artykuł, Zdrowe odżywianie, Dieta

Wiele osób pyta mnie jak zrobić masło klarowane, dlatego zdecydowałam, że napiszę krótką instrukcję. Takie klarowanie to naprawdę prosta sprawa. Masło klarowane przydatne jest do podsmażania.

Smażenie samo w sobie nie jest zdrowe, dlatego masła klarowanego używamy do lekkiego podsmażania. Doskonale się do tego nadaje z następujących powodów:

  • jest tłuszczem nasyconym, stabilnym temperaturowo; oznacza to, że nawet po podgrzaniu nie rozpada się na niezdrowe frakcje kwasów tłuszczowych,
  • ma wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu bez przypalania można podgrzać je do wyższej temperatury,
  • kwasy tłuszczowe z masła klarowanego zaliczane są do nisko i średnio-łańcuchowych (kwas laurynowy, mirystynowy, masłowy, rumenowy). Dzięki temu są łatwo strawne i stanowią dobre źródło łatwo dostępnej energii. Nie odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Do ich trawienia nie jest potrzebna żółć, dlatego są lepiej tolerowane przez osoby z chorobami wątroby i dróg żółciowych.

Zatem jak ja robię masło klarowane?

Do rondla wkładam kostkę masła i podgrzewam delikatnie, aby się rozpuściło.

Masło klarowane

Masło klarowane

Stoi na bardzo małym ogniu, aby się nie gotowało, ale aby zaczęło wytrącać się białko.

Masło klarowane

Białko zbieram – choć nie jest to konieczne – dzięki temu lepiej widzę, czy już się sklarowało.

Gdy wygląda jak poniżej, przecedzam je przez gazę.

Masło klarowane

Masło klarowane

Po czym wygląda tak:

Masło klarowane

A tak będzie wyglądało, gdy ostygnie.

Masło klarowane

Masło klarowane

Piękne! 🙂

Przechowuję je w naczynku kamionkowym, zamknięte, bez dostępu światła, w lodówce. Najdłużej zdarzyło mi się dwa miesiące, bo właściwie prawie nie używamy ostatnio patelni.

Proste, prawda?

Życzę dobrej zabawy! 🙂

O tym, jak wybierać zdrowe tłuszcze, możesz poczytać w tym artykule.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Masło klarowane - jak to zrobić?
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

13 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 Komentarze
  • 18 listopada 2015

    Super! Nic tylko zrobić 🙂

    Beata
    Odpowiedz
  • 18 listopada 2015

    Jak długo należy trzymać na ogniu masło po roztopieniu? Tak orientacyjnie?

    Odpowiedz
    • 18 listopada 2015

      Tak około 10 minut. Można to rozpoznać po tym, że przestaje być mętne.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 18 grudnia 2015

    Jutro właściwie w dniu dzisiejszym zrobię ?. Przepisy Super!!!!! zapewne każdy zagości na naszym rodzinnym stole !!!! Pozdrawiam

    Ela
    Odpowiedz
    • 18 grudnia 2015

      Witaj na naszym blogu Ela! 🙂 Jeżeli będziesz miała jakiekolwiek pytania, to pisz śmiało.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 8 stycznia 2016

    a takie pytanie lepiej masło klarowane czy olej kokosowy do lekkiego podsmażania ? 🙂

    Karolina
    Odpowiedz
    • 9 stycznia 2016

      Dla wegan olej kokosowy. A poza tym można je postawić na równi, ponieważ obydwa tłuszcze zawierają zdecydowaną przewagę nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie ulegają utlenianiu. Dodatkowo mają wysoką temperaturę dymienia i składają się ze średnio- i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, więc są łatwo strawne (bez konieczności użycia żółci). My używamy je zamiennie. 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 9 stycznia 2016

        Bardzo dziękuję ! ps: uwielbiam Was !! :*

        Karolina
        Odpowiedz
        • 9 stycznia 2016

          Zapraszamy jak najczęściej 🙂

          Tatiana Jaworska
          Odpowiedz
          • 13 kwietnia 2016

            Witam. jesteście świetni 😉 a jakie masło jest najlepsze jakie wybrać?

            Kasia
            Odpowiedz
            • 13 kwietnia 2016

              Witaj Kasiu 🙂 A takie najzwyklejsze Masło Ekstra 🙂

              Tatiana Jaworska
              Odpowiedz
  • 3 maja 2019

    Czy tak przygotowane masło można podzielić na porcje i zamrozić?

    Krzysztof
    Odpowiedz
    • 3 maja 2019

      Tak, chociaż masło klarowane można przechowywać nawet kilka tygodni w lodówce.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie