Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Tatiana Jaworska on 1 lipca 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Potrawy na blender, Przyprawa, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Majonez domowy bez jajek. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że można zrobić majonez ze słonecznika. Pomyślałam, że to niezły pomysł, taki majonez dłużej może postać w lodówce i wyjęłam słonecznik z pudełka. Stwierdziłam, że reszta składników powinna być taka sama, jak w zwykłym majonezie domowym i zabrałam się do pracy.

Bardzo mi zasmakował szczególnie do surówki z marchewki. Dałam dzieciom na spróbowanie surówkę ze zwykłym majonezem i tym ze słonecznika. Nie zauważyły różnicy. Choć, gdy smakuje się go łyżeczką, różnicę łatwo można wyczuć.

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Składniki na majonez domowy bez jajek:

  • 150 ml słonecznika
  • 120 ml wody
  • 5 łyżek oleju lnianego zimnotłoczonego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Wszystko razem zmiksować w blenderze i gotowe 🙂

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Dlaczego warto jeść słonecznik?
Ziarenka słonecznika dzięki dużej zawartości fitosteroli (roślinnych steroli) działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe chroniąc przed chorobami serca. Fitosterole zawarte w roślinach zapobiegają również rakowi piersi, prostaty, jelita grubego.  Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie i przyczynia się do chorób. Fitosterole poprawiają samopoczucie, dzięki czemu chronią przed depresją. Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy.

Kwasy tłuszczowe zawarte w słoneczniku zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Majonez domowy bez jajek
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 25 grudnia 2016

    Zrobiłam tę pastę, ale to nijak nie przypomina u mnie majonezu
    a o smaku to już nie wspomnę.
    Po dodatkowym doprawieniu użyłam jako pastę do pieczywa.

    Barbara
    Odpowiedz
    • 30 grudnia 2016

      Jak się go posmakuje samego, to rzeczywiście nie jest taki, jak jajeczny, ale z marchewką jest bardzo podobny 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie