Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Tatiana Jaworska on 1 lipca 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Przyprawa, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Majonez domowy bez jajek. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że można zrobić majonez ze słonecznika. Pomyślałam, że to niezły pomysł, taki majonez dłużej może postać w lodówce i wyjęłam słonecznik z pudełka. Stwierdziłam, że reszta składników powinna być taka sama, jak w zwykłym majonezie domowym i zabrałam się do pracy.

Bardzo mi zasmakował szczególnie do surówki z marchewki. Dałam dzieciom na spróbowanie surówkę ze zwykłym majonezem i tym ze słonecznika. Nie zauważyły różnicy. Choć, gdy smakuje się go łyżeczką, różnicę łatwo można wyczuć.

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Składniki na majonez domowy bez jajek:

  • 150 ml słonecznika
  • 120 ml wody
  • 5 łyżek oleju lnianego zimnotłoczonego
  • pół łyżeczki gorczycy
  • 2 szczypty kozieradki
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Wszystko razem zmiksować w blenderze i gotowe 🙂

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Majonez domowy bez jajek

Dlaczego warto jeść słonecznik?
Ziarenka słonecznika dzięki dużej zawartości fitosteroli (roślinnych steroli) działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowe chroniąc przed chorobami serca. Fitosterole zawarte w roślinach zapobiegają również rakowi piersi, prostaty, jelita grubego.  Ponadto hamują produkcję wolnych rodników, których nadmiar przyspiesza starzenie i przyczynia się do chorób. Fitosterole poprawiają samopoczucie, dzięki czemu chronią przed depresją. Słonecznik jest bardzo dobrym źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, wapnia, witamin E, B i F, błonnika, kwasu foliowego, potasu, żelaza i cynku. Poprawia przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B, wzmacniają również układ nerwowy.

Kwasy tłuszczowe zawarte w słoneczniku zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Majonez domowy bez jajek
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 25 grudnia 2016

    Zrobiłam tę pastę, ale to nijak nie przypomina u mnie majonezu
    a o smaku to już nie wspomnę.
    Po dodatkowym doprawieniu użyłam jako pastę do pieczywa.

    Barbara
    Odpowiedz
    • 30 grudnia 2016

      Jak się go posmakuje samego, to rzeczywiście nie jest taki, jak jajeczny, ale z marchewką jest bardzo podobny 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie