Majonez domowy bez jajek
Majonez domowy bez jajek. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że można zrobić majonez ze słonecznika. Pomyślałam, że to niezły pomysł, taki majonez dłużej może postać w lodówce i wyjęłam słonecznik z pudełka. Stwierdziłam, że reszta składników powinna być taka sama, jak w zwykłym majonezie domowym i zabrałam się do pracy.
Bardzo mi zasmakował szczególnie do surówki z marchewki. Dałam dzieciom na spróbowanie surówkę ze zwykłym majonezem i tym ze słonecznika. Nie zauważyły różnicy. Choć, gdy smakuje się go łyżeczką, różnicę łatwo można wyczuć.
Składniki na majonez domowy bez jajek:
- 150 ml słonecznika
- 120 ml wody
- 5 łyżek oleju lnianego zimnotłoczonego
- pół łyżeczki gorczycy
- 2 szczypty kozieradki
- 2 łyżki cytryny
- 1 łyżeczka syropu klonowego
Wszystko razem zmiksować w blenderze i gotowe 🙂
Majonez domowy bez jajek
Majonez domowy bez jajek
Kwasy tłuszczowe zawarte w słoneczniku zapewniają zdrową cerę, włosy, wpływają na prawidłowe działanie gruczołu tarczycy i nadnerczy, dzięki czemu wzmacniają odporność. Wspierają zdrowie krwi, nerwów i naczyń krwionośnych. Ponadto są ważnym elementem w procesie transportu i rozkładu cholesterolu.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsletter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂
Zrobiłam tę pastę, ale to nijak nie przypomina u mnie majonezu
a o smaku to już nie wspomnę.
Po dodatkowym doprawieniu użyłam jako pastę do pieczywa.
Jak się go posmakuje samego, to rzeczywiście nie jest taki, jak jajeczny, ale z marchewką jest bardzo podobny 🙂