Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Córka miała próbny test szóstoklasisty. I do tego konkurs recytatorski. Do domu wróciła zadowolona, ale i zmęczona. Oprócz Jej ulubionego obiadu przygotowałam zdrową przekąskę: pełnoziarniste babeczki z masłem orzechowym – świetne połączenie zdrowego odżywiania z rozpieszczaniem przygotowane w 5 minut 😉

To te babeczki, których kilka zjedliśmy wczoraj z kremem czekoladowym po konferencji blogerów. Jestem za optymalizacją pracy i krótkimi pobytami w kuchni, dlatego skoro już robiłam kruche ciasto do tarty, przygotowałam go więcej i za jednym pieczeniem mamy jeszcze kilka babeczek 🙂 Upieczone kruche ciasto może poleżeć kilka dni w zamkniętym pudełku.

Takie masło orzechowe nasza rodzina bardzo lubi. Dziś zjedliśmy je na podwieczorek, jutro będzie na energetyczne śniadanie 🙂

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne


Składniki na masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne:

Tylko tyle składników 🙂 Dlaczego orzeszki kupuję bez soli, a później ją dodaję? Ponieważ wiem, jaką sól wykorzystuję. Chcę aby masło było zdrowe i bogate w mikroelementy.

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Orzeszki dokładnie zmieliłam w blenderze dokładnie takim na na poniższym filmie. Po zmieleniu dodałam tłuszcz kokosowy (nie jest konieczny) , sól, dokładnie wymieszałam i gotowe :-).

Takie masło przechowujemy kilkanaście dni w lodówce, w zamkniętym słoiku.

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

UWAGA

KLIKNIJ TUTAJ, aby dowiedzieć się więcej o blenderze w którym robiłam to masło orzechowe i odebrać kod rabatowy o wysokości 100PLN na zakup tego blendera.

Można zmielić orzeszki również w młynku do kawy i dodać tłuszcz kokosowy, aby było bardziej kremowe. Wówczas będzie wyglądało tak:

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Masło orzechowe domowe, proste i fantastyczne

Smacznego!

Dlaczego warto jeść orzeszki ziemne?

Dlatego, że substancje, które znajdziesz w orzeszkach to: białko, błonnik, tiamina, ryboflawina, witaminy B3 (niacyna), B6, E, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk. Dzięki swojemu składowi orzeszki wspomagają obniżanie złego cholesterolu. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) pomagają zapobiegać chorobom serca związanym z miażdżycą, takim jak choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu. Pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi. Koją nerwy, działają dobroczynnie na skórę i paznokcie. 

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Masło orzechowe domowe, fantastyczne i proste
Opublikowany w
Czas przygotowania
Średnia ocena
1.51star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)

20 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 Komentarze
                Więcej Niż Zdrowe Odżywianie