Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Najlepsza cukinia faszerowana pieczarkami, bez mięsa

Najlepsza cukinia faszerowana pieczarkami, bez mięsa

Cukinia faszerowana
Tatiana Jaworska on 23 października 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Dieta jaglana, Obiad, Przekąska, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Na targu można jeszcze kupić dorodne cukinie, które ja wykorzystuję do robienia cukinii faszerowanej. Czasami robię farsz z mięsem (według tego przepisu), ale najczęściej robię farsz bezmięsny. Do tego podaję sos pomidorowy, który wspaniale podkreśla i uzupełnia smak potrawy.

Składniki na najlepszą cukinię faszerowaną:

  • duża cukinia (37 cm długości, 32 cm w obwodzie, 1,9 kg)
  • o,5 kg pieczarek
  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej (możesz zamienić na ryż brązowy podgotowany przez 10 minut w wodzie)
  • 0,5 kg cebuli
  • papryczka
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • łyżeczka soli kamiennej

Składniki na sos pomidorowy do cukinii:

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Pieczarki umyć i pokroić jakkolwiek. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i cebulę wsypać do garnka, w którym powinna być odrobina wody, aby warzywa się nie przypaliły zanim puszczą sok.

Przyprawić solą, liściem, zielem oraz papryczką i gotować około 30 minut. Dodać opłukaną wodą kaszę jaglaną i gotować jeszcze 5 minut.

W międzyczasie przygotować cukinię, czyli przeciąć na pół i wydrążyć łyżką pestki.

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Gdy farsz będzie już gotowy, co oznacza, że wygotuje się prawie cała woda z warzyw, nafaszerować nim cukinię.

Cukinię należy zamknąć. Jak? Mianowicie odkroić końcówki cukinii tak, aby nie zrobić dziury i tymi końcówkami pozatykać otwory, przez które został włożony farsz. Przypiąć wykałaczkami i włożyć cukinię do żaroodpornego naczynia z pokrywą.

Piec przykrytą około 1,5 godziny.

Podczas pieczenia zrobić sos. Cebulę pokroić w półtalarki i włożyć do garnka na rozgrzany tłuszcz. Chwilę podsmażać i dodać pomidory obrane ze skórki oraz przyprawy. Gotować około 30 minut co jakiś czas mieszając.

Po upieczeniu cukinię pokroić w plastry, poukładać na talerzach, polać sosem i smacznego.

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Najlepsza cukinia faszerowana pieczarkami, bez mięsa
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
21star1stargraygraygray Based on 3 Review(s)

0 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Więcej Niż Zdrowe Odżywianie