Sprawdź konkurs!
/ Colo vada / Napój dla pietruszkowych twardzieli

Napój dla pietruszkowych twardzieli

Niedawno byliśmy z Michałem na warsztatach kulinarnych u Marka Zaremby. Zostaliśmy tam poczęstowani dość kontrowersyjnym napojem, który jednak bardzo nam zasmakował. Nazwałam go napój dla pietruszkowych twardzieli.

Składniki na napój dla pietruszkowych twardzieli:

  • 1 litr gotowanej ciepłej wody
  • natka pietruszki
  • 2 plasterki cytryny bez skóry
  • 2 goździki (opcjonalnie)

Jeśli jesteś początkującym pietruszkowym twardzielem daj 4 gałązki, jeśli zaawansowanym daj co najmniej 8 gałązek.

Gałązki należy położyć na desce do krojenia i trochę obić rękojeścią noża. Przełożyć zgrabnie do dzbanka, dodać pozostałe składniki i zalać wodą. Za 10 minut napój jest gotowy do picia.

Napój dla pietruszkowych twardzieli

Napój dla pietruszkowych twardzieli

Dlaczego warto spożywać pietruszkę?
Pietruszka jest jednym z najbogatszych źródeł prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, zaś witaminy C zawiera kilka razy więcej niż cytrusy.  Pobudza wydalanie moczu oraz kamieni z pęcherza moczowego, nerek i pęcherzyka żółciowego. Wzmacnia nadnercza. Korzystnie wpływa na nerwy wzrokowe i czaszkowe. Wspomaga trawienie. 
 

Napój dla pietruszkowych twardzieli idealnie sprawdzi się w ramach diety warzywno-owocowej, propagowanej w Polsce przez dr Ewę Dąbrowską. Dieta ta znana jest również pod terminem postu Daniela.

Jeżeli jeszcze takiej diety nie przechodziłeś lub masz wątpliwości, czy czasowo jedząc jedynie warzywa można odżywiać się zdrowo i smacznie, to zapraszamy pod ten link. Tam znajdziesz więcej informacji.

Dzięki odbyciu kursu ustąpiły mi bóle stawów, bóle głowy i ból po kontuzji. Mam teraz dużo więcej energii i siły, rzadko kiedy jestem zmęczona. Dodatkowo zmniejszył się cellulit, spadła waga i ustąpiło chroniczne zmęczenie. Po oczyszczaniu zmieniły mi się nawyki żywieniowe i nie mam już ochoty na niezdrowe przetworzone pełne chemii jedzenie. Mój organizm nie jest już znieczulany przez polepszacze smaku, konserwanty, cukier i słodziki.  

W waszym kursie najbardziej podobały mi się proste i bardzo smaczne przepisy potraw, które się łatwo i szybko przygotowuje. Do tego bardzo wartościowy był dostęp do zamkniętej grupy facebookowej gdzie wymienialiśmy się doświadczeniami w trakcie oczyszczania.

Takie oczyszczanie polecam wszystkim, którym dokuczają dolegliwości chorób cywilizacyjnych i dla poprawy zdrowia i samopoczucia.

Gdyby tylko więcej osób chciało zrozumieć jakie szkody w organizmie wywołuje przetworzona żywność i śmieciowe jedzenie pełne polepszaczy i konserwantów.  Powinniśmy zrobić co w naszej mocy aby wrabiać w naszych dzieciach zasady zdrowego odżywiania.

Marzena Grabowska

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

“5 kluczowych zasad oczyszczania

warzywno-owocowego”

 

Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Trzy fazy detoksu, przez które musisz przejść.
2. Potęga nawadniania – udrożnij „wewnętrzną oczyszczalnię”.
3. Niech pokarm Cię uzdrowi – świeże, surowe, odżywcze.
4. Czas dla Ciebie i Twojego ciała.
5. Odżywianie wewnętrzne – nie szalej z kaloriami.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Napój dla pietruszkowych twardzieli
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 27 maja 2016

    Dlaczego dla twrdzieli? Az tak ciezki jest w smaku?

    Magda
    Odpowiedz
    • 29 maja 2016

      Ciężki w smaku nie jest, choć jeśli ktoś nie lubi pietruszki, to może być mu ciężko z tym napojem 🙂 Ale warto spróbować.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 30 maja 2016

    A gdyby wycisnąć, dodać do innego soku z wyciskarki? Więcej “dpbrego” się chyba wtedy wyciągnie z pietruchy?

    Ewa
    Odpowiedz
    • 30 maja 2016

      Pewnie, że można. My bardzo często robiąc soki z wyciskarki dodajemy również pietruszkę. Jeśli zaś chodzi o ten napój, to jest to raczej woda o pietruszkowym aromacie. Tak dla odmiany od czystej wody 🙂
      Witaj Ewo na naszym blogu! Rozgość się 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 27 maja 2017

    Ale przecież gotowana -ciepła woda zabija witaminę C !!!

    Małgosia
    Odpowiedz
    • 31 maja 2017

      Ale nie zabija prowitaminy A, chlorofilu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza. Aby pozyskać wit C można pietruszkę zjeść na surowo 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie