Obiadki dla niemowlaka 11-12 miesięcy – jak go zaskoczyć?

Ksawerek jako 11-12 miesięczne dziecko nie lubił jeść zupek. Ale nie, że nie lubił warzyw. Warzywa lubił, ale nie lubił zupek, czyli płynnej konsystencji potrawy. Dlatego właśnie musiałam się trochę postarać, aby obiadek zjadł ze smakiem.

Bywało nawet, że warzywa podawałam palcami, aby były jak najmniej umoczone w wywarze. Sytuacje były dość komiczne, ponieważ jedną dłonią podawałam mu warzywa, a łyżką w drugiej dłoni przemycałam mu wywar do wypicia.

Doszłam do wniosku, że skoro nie lubi potraw płynnych, będzie jadał potrawy mniej płynne.

Gotując zupki dawałam minimalną ilość wody. Tylko tyle, aby warzywa się nie przypaliły. Często też gotowałam warzywa na parze.

Do każdej potrawy dodawałam (i dodaję) tłuszcz pomagający przyswoić witaminy. Miał on postać nasion lnu, sezamu, orzechów nerkowca, włoskich, awokado.

Wielkość i twardość warzyw zależała od jego umiejętności gryzienia. W dalszym ciągu unikałam ziemniaków i korzenia pietruszki ze względu na uczulenia. Również wciąż nie otrzymywał mięsa.

Nadal otrzymywał 3 główne posiłki, a do tego pierś i przekąska warzywna.

Poniżej zamieściłam proste przepisy na kilka ulubionych potraw Ksawerka

Wybrałam te, które były i są prawdziwymi hitami dla niego.

Soczewica czerwona z warzywami:

  • 4 łyżki soczewicy czerwonej
  • 3/4 szklanki wody
  • mała cebula
  • mała marchewka
  • kawałek dyni (ilościowo tyle, co cebuli)
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Cebulę i dynię kroję w kostkę i gotuję w wodzie z kurkumą 10 minut. Następnie dodaję soczewicę i gotuję kolejne 10 minut, po czym dodaję zmielone siemię lniane i zagotowuję. Podaję po przestudzeniu.

Kasza gryczana z warzywami:

  • 1/4 szklanki kaszy gryczanej palonej (może być kasza jęczmienna)
  • 3/4 szklanki wody
  • mała cebula
  • mała marchewka
  • dynia (ilościowo tyle, co cebuli)
  • kilka liści szpinaku
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta kurkumy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • pół łyżeczki zmielonego sezamu

Można taką kaszę przygotować na dwa sposoby.

Pokrojone w kostkę warzywa gotuję 5 minut z ziołami, a następnie dodaję kaszę wypłukaną pod bieżącą wodą. Gotuję 10 minut, po czym dodaję szpinak i zagotowuję. Zawijam garnek w ścierkę oraz koc i czekam 20 minut. Po tym czasie dodaję zmielony sezam i potrawa jest gotowa. Podaję po przestudzeniu.

Drugi sposób to kaszę gotuję osobno: 10 minut w wodzie i 20 minut w kocu. Warzywa z ziołami gotuję 15 minut.

IMG_7903_logo

IMG_7911_logo

IMG_7924_logo

Warzywa na parze:

  • cukinia
  • czerwona papryka
  • cebula
  • świeży (lub mrożony) zielony groszek
  • 2 orzechy nerkowca

Warzywa kroję w kostkę. Z cukinii i czerwonej papryki odkrawam skórę. Gotuję 15 minut na parze. Podaję po przestudzeniu i posypaniu zmielonymi nerkowcami.

Zupa groszkowa z warzywami:

  • 2 łyżki suszonego zielonego grochu
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 brukselki
  • kawałek dyni (ilościowo tyle, co cebuli)
  • szczypta kurkumy
  • mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki zmielonego siemienia lnianego

Groch namaczam w wodzie na noc. Rano gotuję go w małej ilości wody około godziny. Po tym czasie dodaję pokrojone w kostkę warzywa i gotuję 15 minut z kurkumą. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję pod koniec gotowania razem ze zmielonym siemieniem lnianym, zagotowuję. Nakładam na talerz i podaję przestudzone.

Nasz eBook z 3 dniowym jadłospis oparty na jaglance!

Makaron pełnoziarnisty z brokułem:

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu. Brokuła i pomidora gotuję na parze, przy czym pomidor ląduje w garnku 5 minut po brokule. Wszystkie składniki po ugotowaniu kroję na małe kąski, mieszam z poszatkowaną bazylią oraz olejem i podaję schłodzone.

Zupa z pomidorów z cukinią i czarną soczewicą:

  • mała cebula
  • mały ząbek czosnku
  • 2 pomidory
  • kawałek cukinii
  • 4 łyżki soczewicy czarnej
  • 1 łyżka awokado

Soczewicę gotuję osobno w 8 łyżkach wody 20 minut. Nie gotuję jej razem z pozostałymi składnikami, ponieważ soczewica zabarwia potrawę.

Pomidory ze skórą gotuję razem z cebulą 20 minut. Po ugotowaniu blenduję. Następnie do tego kremu dodaję pokrojoną w kostkę cukinię i gotuję 10 minut. Po tym dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zgniecione widelcem awokado i już nie gotuję. Na talerz nalewam zupkę, dodaję soczewicę i podaję wystudzone.

IMG_6884_logo

IMG_6891_logo

Mam nadzieję, że zasmakują one również Waszym dzieciom. A tak na marginesie my jemy te dania razem z Ksawerkiem 🙂

Zachęcam również do zajrzenia do innych wpisów dotyczących małych dzieci (link tu).

Miłego gotowania i smacznego!

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.