Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni

Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni

Gdy gotowałam ciecierzycę z pomidorami wykorzystałam część składników na smaczną i zdrową pastę, którą zjedliśmy na kanapkach zrobionych z chleba upieczonego przez Michała.

 

Składniki na pastę z ciecierzycy z pestkami dyni:

  • 0,5 szklanki suchej ciecierzycy
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek selera (tyle co pietruszki)
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki podprażonych pestek dyni
  • 0,5 łyżeczki dobrej soli

Ciecierzycę namocz w wodzie przez noc, wypłucz i ugotuj z warzywami przez 40 minut. Wody daj tak mało, jak to możliwe.

Po ugotowaniu wszystko zmiksuj blenderem. Dopraw lub solą i gotowe.

Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni

Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni

 

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca zwana także grochem włoskim lub cieciorką jest bardzo bogatym źródłem białka (około 8 g w 100 g ugotowanej ciecierzycy). Zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń, magnez, sód, kwas foliowy, witaminę C, B6, A, K, cynk. Jej spożywanie pomaga zmniejszyć stężenie złego cholesterolu, który jest przyczyną miażdżycy i chorób serca. Obniża ciśnienie krwi. Przeciwdziała zawałowi serca, anemii, osteoporozie. Wspomaga również zdrowie włosów i paznokci. 

 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasta z ciecierzycy z pestkami dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

6 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

6 Komentarze
  • 24 kwietnia 2015

    1.przepis podstawowy jak wyżej dodaj usmażone pieczarki na złoto na maśle i zblenduj,
    2.zamiast pieczarek dodaj awokado pokrojone w kostkę dopraw cytryną i czosnkiem zblenduj i…smacznego 🙂

    Joanna
    Odpowiedz
    • 24 kwietnia 2015

      Podoba mi się, dziękuję!
      I dziękuję za odwiedzenie naszego bloga 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 29 kwietnia 2015

    Pasta z ciecierzycy to jedna z moich ulubionych, dlatego chętnie spróbuje jej w nowym wydaniu 🙂

    Odpowiedz
    • 1 maja 2015

      Dominiku, dziękuję za odwiedzenie naszego bloga i życzę smacznego 🙂
      Ta pasta zasmakowała nawet moim dzieciom.
      Pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 5 maja 2015

    Gotowana ciecierzyca, tak samo jak bób, znika u mnie szybko. Ten przepis brzmi apetycznie więc koniecznie go muszę wypróbować.

    Kasia
    Odpowiedz
    • 5 maja 2015

      Na dodatek można taką pastę zamrozić 🙂
      Dziękuję za odwiedzenie bloga i pozdrawiam!

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie