Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Właśnie czekałam na przyjazd mojej bratanicy. Postanowiła wziąć “urlop” w szkole i przyjechać na tydzień, aby świętować pierwsze urodziny Jej chrześniaka, czyli naszego juniorka. A że bardzo lubi mój pasztet z soczewicy, postanowiłam upiec go na Jej przyjazd. Przy czym fantazja mnie poniosła i dorzuciłam kilka dodatkowych składników. Tak powstał zupełnie nowy przepis na pasztet bezmięsny. 🙂

Powiedziała, że jest nim zachwycona. Cieszę się 🙂

Składniki na pasztet bezmięsny:

  • 50 dag pieczarek
  • 40 dag soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (nie są niezbędne)
  • 0,5 kulki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej (nieoczyszczonej)
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej czarnuszki lub pieprzu
  • 2 łyżki tłuszczu: masło klarowane lub oliwa z oliwek
  • 0,5 szklanki pestek dyni

Nasz eBook z obłędnymi pasztetami warzywnymi!

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pieczarki umyj i wrzuć do garnka z odrobiną wody, posól. Dodaj przyprawy (oprócz gałki), suszone pomidory oraz cebulę i gotuj 10 minut.

Dodaj soczewicę, wodę i gotuj jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zmiksuj wszystko z płatkami owsianymi, tłuszczem, czosnkiem i gałką muszkatołową.

Dodaj pestki dyni, zamieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja mierzy 34 x 11 cm i ma 1,8 litra). Wstaw do nagrzanego piekarnika – 160 st. góra/dół i piecz 30 minut.

PS z 2017 r.: Od kiedy mam nowy blender zmiksowanie pasztetu jest błyskawiczne – niecałą minutęKLIKNIJ TUTAJ, jeśli szukasz blendera godnego polecenia. Przy okazji możesz odebrać kupon zniżkowy o wysokości 100 zł na zakup jego lub innego sprzętu z oferty. 🙂

Tu zobaczysz go w akcji:

Taki pasztet możesz zamrozić.

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Dlaczego warto jeść soczewicę?
Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
 

Źródła informacji

Pobierz bezpłatnego eBooka!


 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.
6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)