Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Właśnie czekałam na przyjazd mojej bratanicy. Postanowiła wziąć “urlop” w szkole i przyjechać na tydzień, aby świętować pierwsze urodziny Jej chrześniaka, czyli naszego juniorka. A że bardzo lubi mój pasztet z soczewicy, postanowiłam upiec go na Jej przyjazd. Przy czym fantazja mnie poniosła i dorzuciłam kilka dodatkowych składników. Tak powstał zupełnie nowy przepis na pasztet bezmięsny. 🙂

Powiedziała, że jest nim zachwycona. Cieszę się 🙂

Składniki na pasztet bezmięsny:

  • 50 dag pieczarek
  • 40 dag soczewicy czerwonej
  • 2,5 szklanki wody
  • 6 sztuk suszonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 0,5 szklanki pestek dyni
  • 0,5 szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 0,5 kulki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli kamiennej (nieoczyszczonej)
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonej czarnuszki lub pieprzu
  • 2 łyżki tłuszczu: masło klarowane lub oliwa z oliwek

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pieczarki umyj i wrzuć do garnka z odrobiną wody, posól. Dodaj przyprawy (oprócz gałki), suszone pomidory oraz cebulę i gotuj 10 minut.

Dodaj soczewicę i gotuj jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zmiksuj wszystko z czosnkiem i gałką muszkatołową.

Dodaj pestki dyni, zamieszaj i przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (moja mierzy 34 x 11 cm i ma 1,8 litra). Wstaw do nagrzanego piekarnika – 160 st. góra/dół i piecz 30 minut.

PS z 2017 r.: Od kiedy mam nowy blender zmiksowanie pasztetu jest błyskawiczne – niecałą minutęKLIKNIJ TUTAJ, jeśli szukasz blendera godnego polecenia. Przy okazji możesz odebrać kupon zniżkowy o wysokości 100 zł na zakup jego lub innego sprzętu z oferty. 🙂

Tu zobaczysz go w akcji:

Taki pasztet możesz zamrozić.

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni

Dlaczego warto jeść soczewicę? Dlaczego warto jeść soczewicę?
Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
 

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pasztet bezmięsny z suszonymi pomidorami i pestkami dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
4.51star1star1star1star1star Based on 6 Review(s)

13 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

13 Komentarze
  • 24 października 2015

    Pasztet rewelacyjny, nie spodziewałam się, na stałe zagości w domowym menu. Dziś próbuję zrobić tortille. Przydałby się przepis na pastę sezamową.
    Pozdrawiam

    Agata
    Odpowiedz
    • 24 października 2015

      Dziękuję za komentarz i bardzo się cieszę, że pasztet smakuje.

      Ależ mamy przepis na pastę sezamową 🙂 Jest rewelacyjna i zrobisz ją według tego przepisu: https://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/pasta-sezamowa-sos-tahini/

      Pozdrawiam i zapraszam częściej 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
    • 1 lutego 2016

      bez jajka?

      dkamelio
      Odpowiedz
      • 1 lutego 2016

        Tak, bez jajka. Jest siemię lniane i płatki owsiane. Będzie się trzymał.

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
  • 2 lutego 2016

    A czy można by zastąpić płatki owsiane czymś innym – bezglutenowym? 🙂

    Ola
    Odpowiedz
    • 3 lutego 2016

      Witaj Olu. Możesz spróbować dodać mąkę ryżową lub jaglaną, choć nigdy tego nie robiłam, więc nie wiem do końca jak by to smakowało.
      Poza tym możesz kupić płatki owsiane bezglutenowe.
      I jest jeszcze jedna opcja. Płatki tu zastępują jajko, więc jeśli zamienisz je na 1 jajko, powinno być dobrze.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 5 lutego 2016

    wyglada bardzo apetycznie:-)zaraz sie za niego zabieram:-)mam nadzieje ze wyjdzie tez taki ladny:-)

    ania
    Odpowiedz
    • 5 lutego 2016

      moj pasztet okazal sie klapa:-(

      ania
      Odpowiedz
      • 5 lutego 2016

        Jak to klapa? Na pewno nic nie zmieniłaś?? Może wody za dużo dodałaś?

        Tatiana Jaworska
        Odpowiedz
  • 3 kwietnia 2016

    Pasztet wyszedł rewelacyjny, chociaż może to wina piekarnika … piekłam go dłużej jakieś 0,5 h i przy temperaturze 180 stopni

    Ewelina
    Odpowiedz
    • 3 kwietnia 2016

      Może faktycznie. Ja piekę na termoobiegu 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 4 lipca 2016

    Ale pyszny ten pasztet – nie spodziewałam się 🙂 Mój facet jak go spróbował, to stwierdził że smakuje jak mięsny 😀 Dzięki za fajny pomysł!

    Beata
    Odpowiedz
    • 4 lipca 2016

      Proszę bardzo 🙂 cieszę się, że smakuje. U nas to hit 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie