Sprawdź konkurs!
/ Bez kategorii / Prosty bigos bezmięsny na święta i nie tylko

Prosty bigos bezmięsny na święta i nie tylko

Prosty bigos bezmięsny

Kapusta kiszona jest niezwykle zdrowa i smaczna. Dobrze ją jeść na surowo, ale jednak ja bardzo lubię jeść ciepłą kapustę. Szczególnie, gdy za oknem zimno. Lubię przyjść z długiego spaceru i zjeść taką gorącą potrawę. Najchętniej przy kominku 🙂

Dlatego podczas świąt prosty bigos bezmięsny to dla nas potrawa obowiązkowa.

Bigos kojarzy się raczej z czymś ciężkim dla wątroby. I faktycznie ten, który gotuje się w Polsce od wielu lat, do najlżejszych nie należy.

Mój prosty bigos bezmięsny dla odmiany jest bardzo lekki. Zawsze właśnie taki gotuję i bez przeszkód podaję go dzieciom do jedzenia od najmłodszych lat.

Wcześniej dodawałam doń mięso, ale tym razem nie dałam i jestem zachwycona. Zamiast grzybów z lasu daję pieczarki, które niby są grzybami, ale tak nie do końca – z nimi nie ma strachu, że będą za ciężkie dla dzieci. W małych ilościach mogą je jeść nawet dzieci po ukończeniu pierwszego roku życia. Ja z przezorności naszemu czternastomiesięcznemu dziecku podaję – podczas jednego posiłku – tylko 1/4 pieczarki.

Składniki na prosty bigos bezmięsny:

  • 1 kg cebuli
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 kg pieczarek
  • 8 kulek ziela angielskiego
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 łyżka pieprzu
  • pół kg świeżej kapusty (daję, jeśli kapusta kiszona jest bardzo kwaśna)
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 łyżki zmielonego jasnego siemienia lnianego

Cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki, świeżą kapustę na wiórki.

Na wrzątek wrzucić pokrojone warzywa, dodać przyprawy i gotować 30 minut.

Dodać kiszoną kapustę i gotować jeszcze około 1,5 godziny. Na koniec dodać świeżo zmielone siemię lniane, zagotować i gotowe.

Prosty bigos bezmięsny

Prosty bigos bezmięsny

Smacznego!

Prosty bigos bezmięsny

Prosty bigos bezmięsny

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną?
 Kapusta, jak wszystkie warzywa krzyżowe w swoim składzie posiada związki siarki, nadającej jej charakterystyczny ostry, gorzki smak. Podczas jej miażdżenia (drobne krojenie) siarka zamienia się w izotiocyjaniny (ITC) – związki o bardzo silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo w kapuście znajduje się jod, dużo witaminy C, witamina E, wapń.

Podczas procesu kiszenia cukry zawarte w warzywach przetwarzane są przez bakterie na kwas mlekowy – bardzo cenny probiotyk poprawiający mikroflorę jelita grubego. Dodatkowo zawierają bardzo dużo witamin i minerałów.

Źródła informacji

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Your browser does not support iframes. 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Prosty bigos bezmięsny na święta i nie tylko
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 20 grudnia 2015

    Też lubie weg-bigos ale dodaję jeszcze 1-2 śliwki suszone a mielony len to juz na talerz wsypuje aby nie tracić cennych mikroelementów. Albo po prostu kładę na stół jako przyprawę i każdy bierze ile ma ochotę. Len to nasz swojski super-food i bardzo nie doceniany i bardzo nie używany… bo nikt mu nie zrobił do tej pory odpowiedniej reklamy i dlatego nie ma go w “świadomości kulinarnej” gospodyń domowych. A bardzo szkoda!!!

    Anna Maria
    Odpowiedz
    • 20 grudnia 2015

      Znam bardzo mało osób, które używają siemienia i zgadzam się z Tobą, że szkoda iż nie jest doceniany.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
  • 5 stycznia 2016

    Dawno nie jadłam bigosu, a zwłaszcza takiego bezmięsnego, więc kiedy zobaczyłam ten przepis… po prostu musiałam go wypróbować 🙂 Przepis stanowił pewną bazę, ale ja dodałam kilka modyfikacji: por, zioła, trochę przecieru pomidorowego, oraz pominęłam świeżą kapustę (brak niestety). Efekt- rewelacja! Będę często wracać do tej potrawy. Dziękuję za inspirację 🙂

    Gosiek
    Odpowiedz
    • 5 stycznia 2016

      Witaj Gosiek na naszym blogu! 🙂 A jakie zioła dałaś?

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
      • 23 grudnia 2017

        Witam, zrobilam dzisiaj bigosik i jest przepyszny ! To dla mnie duza zmiana, bo do tej pory nie gotowalam wcale na swieta, wiec rodzinka zdziwiona ! Dziekuje bardzo za ten przepis i inne Wasze proste przepisy – dzieki nim powoli zaczynam regularnie gotowac 🙂 Wszystkiego dobrego i pozdrawiam serdecznie, stala czytelniczka a ostatnio tez kursantka 🙂

        Aga
        Odpowiedz
  • 1 grudnia 2018

    Tatiana a ile wody wlewasz do zagotowania warzyw i pieczarek ?

    Mario
    Odpowiedz
    • 3 grudnia 2018

      Tylko tyle, aby zakryć warzywa.

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie