Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

Tatiana Jaworska on 13 stycznia 2015 - 23:10 in Bezglutenowe, Obiad, Zdrowe odżywianie, Dieta

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej. Jakie ja dzisiaj pyszne pulpeciki ukręciłam ze schabu i soczewicy! Dzieci powiedziały, że są najlepsze ze wszystkich jakie jadły (swoją drogą – ciekawostka).

Zazwyczaj robiłam bardzo smaczne pulpety w sosie koperkowym. Córka dawała radę je jeść, syn tylko jak był malutki. Teraz koperek mu przeszkadza 😉

Składniki na 22 pulpety z mięsa i soczewicy:

  • 30 dkg schabu
  • 3/4 szklanki soczewicy czarnej
  • 1/2 szklanki pociętej kapusty czerwonej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych ( mogą być bezglutenowe)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • jajko
  • sól himalajska i pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3-5 łyżeczek mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Kapustę potnij na małe kawałki i podgotuj, aby dało się ją zmielić. Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i zmiel z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.

Przypraw solą i pieprzem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.

Aby kulki ładnie dały się formować, spłucz po każdych dwóch kulkach ręce i formuj kolejne mokrymi dłońmi.

Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 40 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety i zagęść sos rozrobioną mąką kukurydzianą w 1/2 szklanki wody. Dodaj sos sojowy. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem i gotowe.

Podawaj z ryżem brązowym lub czerwonym i jarzynką z buraczków polaną jogurtem wymieszanym z czosnkiem (przepis znajdziesz tu).

Smacznego!

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej

Dlaczego warto jeść soczewicę?
Jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pulpety z mięsa i soczewicy czarnej
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
11stargraygraygraygray Based on 1 Review(s)

2 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

2 Komentarze
  • 29 lipca 2016

    Czy zamiast czarnej soczewicy można użyć czerwonej?

    Aleksandra
    Odpowiedz
    • 30 lipca 2016

      Cześć, może być czerwona. Wystarczy, jeśli ją tylko przepłuczesz i zmielisz.

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie