Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Pyszna brukselka

Pyszna brukselka

Brukselka
Tatiana Jaworska on 11 listopada 2015 - 06:00 in Bezglutenowe, Przekąska, Surówka, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta

Jesień to bardzo pożyteczna pora roku. Można zbierać plony, które zostały zasiane w inną pożyteczną porę roku i urosły podczas kolejnej pożytecznej pory roku 🙂

Brukselka jest wyjątkowo zdrowym warzywem krzyżowym i zielonolistnym jednocześnie. Składniki w niej zawarte podnoszą wytrzymałość organizmu do walki z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Warto korzystać z tego, że sezon na brukselkę jest właśnie wtedy, gdy jest sezon na choroby 🙂

Kiedyś nie bardzo wiedziałam, jak ją przyrządzić, aby dało się ją zjeść.

Ale już wiem i chcę się tym podzielić, ponieważ pracy wymaga niewiele i jest smacznym dodatkiem do potraw.

Składniki na pyszną brukselkę:

Brukselkę gotuję 10 minut w soku jabłkowym. Po tym czasie wyłączam gaz i po kolejnych 5 minutach polewam olejem lnianym i przekładam soczystą, nie gorzką brukselkę na talerze.

To wszystko:-) A nie, nie wszystko – jeszcze ją zjadamy ze smakiem 🙂

Brukselka

Brukselka

Smacznego.

Porcja dla 2 osób.

Dlaczego warto jeść brukselkę?

O podnoszeniu odporności już napisałam. Brukselka, jako warzywo zarówno krzyżowe, jak i zielonolistne, posiada w sobie mikroelementy, które po pierwsze zapobiegają uszkodzeniom DNA, a po drugie naprawiają te, które już powstały. Nadmienię, że uszkodzenie DNA prowadzi do nowotworów, a może się to stać na skutek wystawiania organizmu na toksyny lub z braku mikroelementów. Warzywa krzyżowe posiadają szczególny skład chemiczny – zawierają związki siarki (stąd ostry lub gorzki smak). Dzięki temu na skutek gryzienia, miażdżenia, siekania uwalniają się izotocyjany (ITC) – związki o silnym działaniu podnoszącym odporność, przeciwdziałającym i zwalczającym nowotwory.

Co więcej badania na zwierzętach pokazały, że związki z warzyw zielonolistnych, do których należy brukselka, potrafią walczyć z helicobakter pylori (żołądkowcy ją znają). Bakteria ta jest główną przyczyną powstawania wrzodów żołądka. Warto spróbować, na pewno nie zaszkodzi.

Źródła informacji

 

UWAGA: Bezpłatny eBook!

„6 kroków do zdrowego odżywiania”

 


Bezpłatny eBook, a w nim:

 

1. Nasza historia – co nam dała zmiana odżywiania.
2. Co musisz zrobić zanim zaczniesz zmiany.
3. Produkty, które powinny zniknąć z kuchni.
4. Co w zamian? Zdrowe zamienniki.
5. Co się stanie, jeżeli nic nie zrobisz.

6. Jak zrobić to szybciej i łatwiej.

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Pyszna brukselka
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

4 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 Komentarze
  • 13 listopada 2015

    Ja brukselkę dodaję do zup. Od dziecka uwielbiałam brukselkę, ale w połowie lat 90 i pod koniec była tylko dostępna w zupach mrożonych. Dopiero rok temu odkryłam, że można też ja kupić swieżą na wagę 🙂

    Marta
    Odpowiedz
  • 30 listopada 2016

    To znaczy jaką ilością wody. Skąd mam wiedzieć jak pierwszy raz gotuję z jakiej ilości wody nie zostanie prawie nic po ugotowani. Proszę o poradę.

    Tomasz
    Odpowiedz
    • 30 listopada 2016

      Tomasz, wlewasz pół szklanki i od czasu do czasu zaglądasz. Jak się wygotowuje, to dolewasz odrobinę 🙂

      Tatiana
      Odpowiedz
      • 1 grudnia 2016

        Dziękuje 🙂

        Tomasz
        Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie