Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tatiana Jaworska on 7 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Tak, z dyni można wyczarować nie tylko wytrawny pasztet, ale również słodką tartę. Jechaliśmy akurat do przyjaciół nad zalew i postanowiłam szybko ukręcić jakiś smakołyk – zdrowy oczywiście – tarta czekoladowa z dyni. Trochę czasu zajmuje schłodzenie, ale przygotowuje się ją szybko. Hm, no chyba, że nie ma się pomocników i samemu musi wyłuskać orzechy, to zabiera 10 minut dłużej 😉

Składniki na tartę czekoladową z dyni:

Spód:

  • 1,5 szklanki ulubionych orzechów i nasion (siemię lniane, podprażone słonecznik i pestki dyni)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka daktyli

Nadzienie:

  • 40 dag obranej dyni
  • szklanka daktyli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
  • 2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki chia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania spodu do tarty.

Wszystkie orzechy i nasiona zmiksować z tłuszczem w blenderze. Najlepiej zacząć od orzechów, tłuszczu i daktyli.

Ułożyć w formie do tarty. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Spodu nie pieczemy.

Sposób przygotowania nadzienia do tarty.

Dynię upiec w piekarniku 30 min w temperaturze 160 st. Można ją również ugotować na parze, ale będzie miała w takim przypadku więcej wody. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut. Jeśli daktyle są miękkie – moczyć nie trzeba.

Upieczoną dynię zmiksować razem z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na nadzienie.

Wstawić do lodówki, aby tarta odparowała i się schłodziła. Przed podaniem posypać na przykład: płatkami migdałowymi, borówkami, malinami, winogronami, truskawkami, wiśniami.

Smacznego!

Na podróż włożyłam ją do torby termicznej z zamrożonymi wkładami.

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta czekoladowa z dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
  • 9 października 2016

    Zrobiłam. Przesmaczna 🙂 Doskonały przepis! Kocham Wasze przepisy 🙂

    Arina
    Odpowiedz
    • 10 października 2016

      Hej Arina, a użyłaś zwykłej dyni, czy jakiejś innej (hokkaido, piżmowa)?

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
      • 18 października 2016

        Hej Michal, ja zawsze uzywam dyni zwyklej 🙂

        Arina
        Odpowiedz
  • 16 października 2016

    Wszystko wspaniale, naprawde te przepisy deserowe to jakas rewelacja. Jedno pytanie Michal. Jak sie maja zasady diety rodzielnej do tych pomyslow? Laczenie roznych bialek, czy laczenie wegli z bialkami czy w koncu kwasnych owocow z bialkiem czy weglem? Wiem ze ostatnio poszliście w ta strone wiec jestem ciekawy. Czy przy okazjach deseru z tego rezygnujecie czy po prostu nie ma to znaczenia w tym momencie…pozdrawiam i dzieki za wspaniala robote!

    Tomasz Imiela
    Odpowiedz
    • 16 października 2016

      Jeżeli Ci to służy to w tym momencie nie ma to znaczenia – ostatecznie taką tartę przecież nie jadasz codziennie 🙂

      Michał Jaworski
      Odpowiedz
  • 15 grudnia 2017

    Cześć,

    sezon dyniowy powoli się kończy, u mnie we wsi już dyni nie idzie dostać. Myślicie, że można zamienić dynię z przepisu na marchewkę? Kiedyś już przeprowadziłam na jakimś innym przepisie podobną operację z powodzeniem…

    Pozdrawiam,
    Alicja

    Alicja
    Odpowiedz
    • 15 grudnia 2017

      Wiesz Alicja, ja nie wiem, czy to będzie aż takie pyszne jak z dynią, ale z pewnością marchewka mogłaby być 🙂

      Tatiana Jaworska
      Odpowiedz
Więcej Niż Zdrowe Odżywianie