Sprawdź konkurs!
/ Bezglutenowe / Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tatiana Jaworska on 7 października 2016 - 06:00 in Bezglutenowe, Łakoć, Potrawy na blender, Wegetariańskie, Zdrowe odżywianie, Dieta, Żywienie dzieci

Tak, z dyni można wyczarować nie tylko wytrawny pasztet, ale również słodką tartę. Jechaliśmy akurat do przyjaciół nad zalew i postanowiłam szybko ukręcić jakiś smakołyk – zdrowy oczywiście – tarta czekoladowa z dyni. Trochę czasu zajmuje schłodzenie, ale przygotowuje się ją szybko. Hm, no chyba, że nie ma się pomocników i samemu musi wyłuskać orzechy, to zabiera 10 minut dłużej 😉

Składniki na tartę czekoladową z dyni:

Spód:

  • 1,5 szklanki ulubionych orzechów i nasion (siemię lniane, podprażone słonecznik i pestki dyni)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 szklanka daktyli

Nadzienie:

  • 40 dag obranej dyni
  • szklanka daktyli
  • 3 łyżeczki kakao
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka karobu (opcjonalnie)
  • 2 szczypty kardamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki chia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania spodu do tarty.

Wszystkie orzechy i nasiona zmiksować z tłuszczem w blenderze. Najlepiej zacząć od orzechów, tłuszczu i daktyli.

Ułożyć w formie do tarty. Ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Spodu nie pieczemy.

Sposób przygotowania nadzienia do tarty.

Dynię upiec w piekarniku 30 min w temperaturze 160 st. Można ją również ugotować na parze, ale będzie miała w takim przypadku więcej wody. Daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez 10 minut. Jeśli daktyle są miękkie – moczyć nie trzeba.

Upieczoną dynię zmiksować razem z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na nadzienie.

Wstawić do lodówki, aby tarta odparowała i się schłodziła. Przed podaniem posypać na przykład: płatkami migdałowymi, borówkami, malinami, winogronami, truskawkami, wiśniami.

Smacznego!

Na podróż włożyłam ją do torby termicznej z zamrożonymi wkładami.

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Tarta czekoladowa z dyni

Dlaczego warto jeść dynię?

Dynia jest niskokalorycznym, bogatym źródłem mikroelementów (minerały, witaminy – głównie z grupy A), przez co jest ważnym elementem zdrowego odżywiania. Zawiera między innymi beta-karoten (poprawia wzrok), odkwaszające minerały: wapń, potas, magnez. Ponadto dostarcza dużo nierozpuszczalnego błonnika, który dba o perystaltykę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczów z posiłków.

Źródła informacji

UWAGA: Pobierz przepisy!

 

“3 wyjątkowe chleby bezglutenowe

 



Proste w przygotowaniu i sprawdzone przepisy na:

 

1. Alkaliczny bezglutenowy chleb gryczany na
zakwasie z ziarnami.
2. Chleb bezglutenowy gryczano-owsiany na
zakwasie ze słonecznikiem.
3. Chleb bezglutenowy na drożdżach z
siemieniem lnianym i amarantusem.

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Tarta czekoladowa z dyni
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
31star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)

7 SKOMENTUJ

Wyślij swoją wiadomość

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

7 Komentarze
        Więcej Niż Zdrowe Odżywianie