Warzywne spaghetti z makaronem, bez mięsa
Przy okazji robienia warzywnego spaghetti bezglutenowego doszłam do wniosku, że sos jest idealny również do makaronu, dlatego przy okazji obmyślania obiadu wymyśliłam ten. Ostatnimi czasy mięsa w naszym menu jest bardzo mało. I pomyśleć, że kiedyś nie wyobrażałam sobie zjeść spaghetti bez mięsa.
Składniki na warzywne spaghetti bezmięsne:
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 kg pomidorów (lub szklanka zdrowego przecieru pomidorowego)
- 2 ząbki czosnku
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- pół łyżeczki soli kamiennej
- pół łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżka tłuszczu kokosowego (może być masło klarowane lub oliwa z oliwek)
- sezam
Obraną cebulę, umyte pieczarki i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić jakkolwiek.
Na dno rondla dać tłuszcz, na to cebulę i podgrzewać 5 minut. Dodać pieczarki, a po 5 minutach pomidory lub przecier pomidorowy i przyprawy. Gotować 30 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać i gotowe.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wszystko ułożyć na talerzach, posypać sezamem i smacznego.
Porcja dla 4 osób.
Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się na newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂