Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą

Postanowiłyśmy z bratanicą, że na urodziny Ksawerka ugotujemy zupę krem. Nie do końca jeszcze wiedziałyśmy z czego ten krem, ale po rzuceniu okiem na lodówkę, doszłyśmy do wniosku, że będzie z pomidorów. Do tego postanowiłyśmy dodać czarną soczewicę, której czerń będzie pięknie kontrastować z kolorem zupy, zaś smak wspaniale ją dopełni. I tak powstała wyjątkowo smaczna zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą.

Składniki na zupę krem z pomidorów z czarną soczewicą:

  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 10 pomidorów (1 kg)
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 małe suszone pikantne papryczki (jak na zdjęciu) lub ćwierć łyżeczki chilli
  • 400 ml mleka kokosowego (takiego bez dodatków)
  • garść świeżej bazylii
  • pół szklanki suchej czarnej soczewicy

Dobrze zacząć od wstawienia soczewicy na gaz. W tym celu należy odmierzyć szklankę wody i pół szklanki soczewicy. Wodę zagotować. Soczewicę wypłukać pod bieżącą wodą i dodać do wody. Gotować 20 minut, następnie wyłączyć gaz, zawinąć w koc i niech czeka na zupę. Soczewica powinna być nie za miękka, lekko al dente.

Podczas gotowania soczewicy w rondlu rozgrzać łyżkę tłuszczu (tego z mleka kokosowego)  i delikatnie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać pomidory (ze skórą) pokrojone na kawałki. Gotować około 20 minut. Nie dodawać wody.

Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą
Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą

Po tym czasie zupę zmiksować na gładko i przetrzeć przez sito. Postawić rondel na ogień, dodać pokruszone papryczki, ziele angielskie, liść laurowy.

Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą
Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą

Gotować tak długo, aż odparuje sok z pomidorów i zupa będzie gęsta. Dodać mleko kokosowe i przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować. Dodać pokrojoną bazylię, wyłączyć gaz i super zdrowa zupa gotowa.

Do talerzy wlać zupę, na środek nałożyć soczewicę, przyozdobić bazylią i podawać.

Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą
Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą

Smacznego!

Porcja dla 4 osób.

Dlaczego warto jeść soczewicę?
Ponieważ jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawiera cenne dla naszego organizmu składniki mineralne, takie jak  wapń, potas i fosfor. Regularne jej spożywanie wzmacnia także układ krwionośny, ponieważ wysoka zawartość żelaza i kwasu foliowego sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek i podnosi poziom hemoglobiny. Ze względu na niski indeks glikemiczny i dużą zawartość błonnika jest szczególnie zalecana osobom zwracającym uwagę na zdrowe odżywianie i stosującym dietę odchudzającą.
 

A dlaczego warto jeść pomidory?

Dlatego, że likopen zawarty w pomidorach jest silnym przeciwutleniaczem działającym przeciwnowotworowo, chroni przed zawałem serca i wylewem. Wspomaga również funkcjonowanie gruczołu krokowego. Chroni przed rakiem prostaty i szyjki macicy. I to jest tylko jeden z wielu składników zawartych w pomidorach. Dzięki potasowi pomidory działają moczopędnie i zmniejszają ciśnienie krwi. Dzięki błonnikowi wspomagają trawienie. Brom wspomaga układ nerwowy. Witamina C w świeżych pomidorach poprawia odporność właściwie na wszystko.

 

Źródła informacji

Możesz być na bieżąco z tym, co się dzieje na blogu – zapisz się newsLetter – okienko poniżej. Raz w tygodniu otrzymasz maila z linkami do nowych artykułów bezpośrednio na Twoją skrzynkę pocztową 🙂

 

Streszczenie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z pomidorów z czarną soczewicą
Opublikowany w
Czas przygotowania
Czas gotowania
Średnia ocena
3.51star1star1star1stargray Based on 2 Review(s)